Sértődött hangvételű levélben reagált Adrian Năstase állami kitüntetése visszavonásának hírére

Hírösszefoglaló 2019. december 11., 11:13

Indokolatlannak tartja Adrian Năstase volt miniszterelnök 2002-ben kapott állami kitüntetésének visszavonását. A kétszer elítélt egykori szociáldemokrata politikus jogi ellenlépéseket fontolgat.

Adrian Năstase Fotó: Facebook

Mint arról beszámoltunk, Klaus Johannis államfő kedden jelentette be, hogy visszavonja a Románia Csillaga kitüntetést Adrian Năstasétól, továbbá az érdemrend valamennyi olyan birtokosától, akiket büntetőperben jogerősen elítéltek. Erre reagálva Năstase azt írta a blogján: abban a reményben ment el a román nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-palotában december elsején tartott fogadásra, hogy második mandátumában Johannis „megpróbál majd hozzájárulni a nemzeti megbékéléshez, miután az elmúlt években széthúzást szított”.

De tévedtem, mai kicsinyes gesztusa semmi jót nem vetít előre” – fogalmazott közösségi oldalán posztolt bejegyzésében a volt szociáldemokrata miniszterelnök.

Năstase úgy véli, hogy megvalósításait, amelyekkel kiérdemelte a kitüntetést, nem tudják kitörölni a történelemkönyvekből, és ezek bármikor összemérhetők Johannis „jelentéktelen tevékenységével”. A volt szociáldemokrata pártelnök állítása szerint megvárja, hogy a miniszterelnök is írja alá a kitüntetése visszavonásáról szóló dekrétumot, illetve hogy az jelenjen meg a Hivatalos Közlönyben, majd meghozza a szükséges intézkedéseket.

„Nem hiszem, hogy hét évvel a 2012-es ítéletet, illetve öt évvel a 2014-es ítéletet követően, majd a nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-be való meghívásom után indokolt lenne kitüntetésem visszavonása” – idézte Adrian Năstase bejegyzését az Agerpres hírügynökség. A hatályos törvények szerint az államfő azoktól vonhatja vissza a Románia csillaga érdemrendet, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy azoktól, akiket valamely cselekedetükért méltatlannak talál az érdemrend birtoklására a kitüntetettek soraiból választott becsületbíróság.

{K1}

Adrian Năstase egykori miniszterelnök ellen két alkalommal született ítélet, amelyben korrupcióval összefüggő bűncselekményért letöltendő szabadságvesztéssel sújtották. Először 2012-ben illegális kampányfinanszírozás miatt kapott két év letöltendő börtönbüntetést, 2013 márciusában pedig – nyolc hónap után – feltételesen szabadlábra helyezték. A következő év januárjában egy másik büntetőperben a bukaresti legfelsőbb bíróság zsarolásért és kenőpénz elfogadásáért négy év letöltendő börtönbüntetésre és 400 ezer eurónak megfelelő vagyonelkobzásra ítélte a miniszterelnöki posztot 2000 és 2004 között betöltő politikust.