Karácsonyvarázs a Károlyi-kastélyban

Bede Laura 2019. december 11., 06:58

Földes László Hobo Ady-estjével, hangversennyel, gyermekműsorokkal várják az érdeklődőket Nagykárolyban, a december 21-ig tartó Karácsony varázsa fesztiválon.

A fesztivál idején a Károlyi-kastély zenés produkcióknak, gyermekfoglalkozásoknak ad otthont Fotó: Facebook/Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal

Nonverbális előadással folytatódik Nagykárolyban a Karácsony varázsa fesztivál programsorozata. A múlt héten elkezdődött, december 21-ig tartó rendezvény keretében ma reggel a művelődési központban, délután pedig a városi színházban lép színpadra a szatmárnémeti Iulia Benze és az ausztráliai Kurt Murray.

A Bubble Show With Milkshake című darab témája a szappanbuborékok köré épül: Bubble doktor (Kurt Murray alakításában), a híres és szenvedélyes buborékszakértő óriási bemutatóra készül. A premier sikerét azonban veszélyezteti Milkshake (Iulia Benze alakításában), az apró bohóc, aki fél mindentől, ami mozog. Bubble doktor, a szappanbuborékok és a sok-sok türelem végül eloszlatja a bohóc félelmeit. Az előadás egy színes-látványos metafora:

a szappanbuborékok művészete révén ösztönzi és tanítja a gyerekeket arra, hogyan győzhetik le félelmeiket.

A 3–12 éves korosztálynak ajánlott produkciót csütörtökön és pénteken ismét színre viszi az előadópáros.

A Szatmár megyei, tizenharmadik alkalommal zajló rendezvény egyik fő helyszíne a Károlyi-kastély, ahol ma délután karácsonyi dalok csendülnek fel magyar és német nyelven, pénteken pedig román ünnepi zeneművekkel várják a látogatókat. A neogótikus-neobarokk stílusú műemlék épület szombaton a Télapó műhelyévé válik, ugyanis a gyerekeknek interaktív kézműves foglalkozás keretében lehetőségük nyílik karácsonyi díszeket készíteni.

Az Ady-emlékév keretében a budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a fesztiválon Földes László Hobo.

A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítást vasárnap 18 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Károlyi-kastélyban.

„Mára lassan az elviselhetetlenségig jutott hazánkban a gyűlölködés, amit a média és a politika kézen fogva gerjeszt. Ez engem nagyon zavar! Korábbi előadóestjeimen, lemezeimen reagáltam már a saját koromra, mindig az ember helyét és felelősségét boncolgattam. Mindig válaszokat keresek – ezúttal Ady révén teszem ezt, vannak ugyanis olyan Ady-versek és -publicisztikák, amelyeket mintha ma írt volna” – jegyzi meg Hobo az előadás kapcsán. A produkció nem Ady-körképet nyújt, azok a versek és szövegek hangzanak el, amelyekben megmutatkozik az útja végéhez közeledő férfi nem lankadó felelősségű, harcos, ostorozó hazaszeretete Európa közepén, viszonya a múlthoz, a történelemhez, sorstársaihoz, a Nyugathoz, valamint hálás emlékezése elmúlt szerelmekre, álmokra és reményekre. A 2014 áprilisában bemutatott, azóta több erdélyi városban játszott előadást Vidnyánszky Attila rendezte, a zenei aláfestést Fekete-Kovács Kornél jegyzi.

Jövő héten a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata több darabbal is készül a gyermek- és felnőttközönség számára. December 17-én a Holle anyó mesejátékot, másnap reggel a Miért hosszú a nyuszi füle? című gyermekelőadást, délután pedig Ray Cooney Pénz az égből bohózatát viszi színre.

A Károly-kastélyban december 20-án Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész dupla lemezbemutató hangversenyt ad, másnap a nagykárolyi művelődési központ keretében működő könnyűzenei szakkör szólistáinak és együtteseinek karácsonyi koncertjével zárul a rendezvény a városi színházban.