Az ortodox egyház is támogatja az ozsdolai közbirtokossági erdő ügyét

Bíró Blanka 2019. december 10., 19:19

A háromszéki Ozsdola közbirtokosságát erősíti a 2900 hektáros erdővagyon visszaállamosításáért zajló perben a helyi ortodox egyház. A kézdivásárhelyi bíróságon kedden zajló második tárgyalási fordulóban nem történt érdemi előrelépés.

A per idejére az erdőt az állami erdészetre bízták, így a 986 tag jelentős bevételi forrástól esett el Fotó: Gábos Albin

Az októberi tárgyaláson az ügyvédek jelezték, a felperes pénzügyminisztériumhoz csatlakozna a Romsilva állami erdészet, míg az ozsdolai Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete mellett a római katolikus egyház és hét magánszemély lépne be a perbe.

Időközben az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola, az ortodox egyház és további 12 közbirtokossági tag is bejelentkezett az erdőtulajdon védelmében. Lukács Attila, a közbirtokosság erdőjével gazdálkodó cég vezetője lapunknak elmondta, nem akarták feszíteni a húrt, mert a bíró már ingerült volt a rengeteg belépési szándék miatt, ezért végül az utólagosan jelentkezők közül csak az iskolát és az ortodox egyházat jegyeztették be. A 12 magánszemély tartalékban maradt, de a per folyamán még ők is csatlakozhatnak.

Az ortodox egyháznak hat hektár erdeje van a közbirtokosságban, ezért érdekelt abban, hogy a vagyont ne vegye vissza az állam.

Lukács Attila elmondta, érdemben nem született döntés, a következő fordulót február 11-re tűzték ki.

A pénzügyminisztérium tavaly indított visszaállamosítási pert az ozsdolai közbirtokosság ellen, arra hivatkozva kérte a birtoklevél érvénytelenítését, hogy az erdőt nem a kommunisták államosították, hanem a román állam már korábban kisajátította, és kárpótlást is fizetett érte. Az alapfokú tárgyalás áprilisban kezdődött el, de azóta érdemben nem történt semmi, csak áthelyezték a Kovászna megyei törvényszékre, majd végül mégis vissza Kézdivásárhelyre.

Az ozsdolaiak dokumentumokkal tudják igazolni, hogy a kisajátítást elkezdte ugyan az állam, de nem fejezte be.

Az államosításkor a telekkönyvben a közbirtokosság szerepelt tulajdonosként. A romániai magyar közösség számára precedensjellege miatt aggasztó a legnagyobb háromszéki közbirtokosság erdővagyonának visszaállamosítására tett kísérlet. Ugyanakkor a per idejére az erdőt az állami erdészetre bízták, így a 986 tag jelentős bevételi forrástól esett el, hiszen tavaly például 3400 űrméter (1 űrméter 0,57 köbmétert jelent) tűzifát, több mint 500 köbméter gömbfát és 500 ezer lejt osztott ki a közbirtokosság.