Johannis: időszerűvé vált a közméltóságok bérének befagyasztása

Hírösszefoglaló 2019. december 10., 17:30

Szerkezeti átalakításokra van szükség egy hatékony és karcsú közigazgatási rendszerhez – jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő, aki szerint időszerűvé vált a közméltóságok fizetésének befagyasztása.

Klaus Johannis szerint meg kell válni a szociáldemokrata kormány által „előretolt” köztisztviselőktől Fotó: Presidency.ro

Johannis a Cotroceni-palotában nyilatkozott a sajtónak, ahol többek közt azt a kérdést is neki szegezték, hogy véleménye szerint mennyiben csökkentené a költségvetési hiányt, ha elbocsátásokba kezdenének a központi és helyi közigazgatásban. Az elnök úgy felelt, ez részleges megoldást kínálna.

„A legnagyobb baj az, hogy tömegesen alkalmazták a PSD-seket, akiknek sok esetben megfelelő képesítésük sincs a szóban forgó állásra. De a PSD, látva, hogy elveszíti a kormányzást, utolsó pillanatban előretolta saját bandáit, és ha vissza akarunk térni egy hatékony, karcsú közigazgatási rendszerhez, akkor átszervezésre lesz szükség.

Azoknak a személyeknek, akik szakmai okokból nem alkalmasak a feladatra, más munkahely után kell majd nézniük, míg a valódi szakembereket elő kell léptetni, hogy a nagy rendszerek (így a közigazgatás is) visszanyerjék hatékonyságukat”

– jelentette ki Johannis.

A közméltóságok fizetésének befagyasztásáról az államfő úgy nyilatkozott, ezt az intézkedést „időszerűnek” tartja.

Úgy vélekedett, a polgármesterek inkább szimbolikus jelentőségűnek fogják tartani bérük befagyasztását, és el fogják fogadni azt.