Johannis megemberelte magát, és visszavonja a Románia csillagát a büntetett előéletű kitüntetettektől

Krónika 2019. december 10., 14:55

Klaus Johannis államfő bejelentette kedden, hogy visszavonja a Románia csillaga kitüntetést a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Năstase volt miniszterelnöktől és az érdemrend valamennyi büntetett előéletű birtokosától.

Klaus Johannis. Bírálat következtében cselekedett Fotó: presidency.ro

Az elnök döntése azzal áll összefüggésben, hogy a média értetlenségének adott hangot amiatt, hogy az öt évre a közélettől is eltiltott, 2012-ben bebörtönzött, majd 2014-ben feltételesen szabadon bocsátott szociáldemokrata politikus december 1-jén részt vett a román nemzeti ünnepen adott fogadáson a Cotroceni-palotában.

Mint arról beszámoltunk, az elnöki hivatal válasza szerint Năstase a legmagasabb állami kitüntetés birtokosaként került a meghívottak listájára.

Feltehetően ezt a „csorbát” akarja kiköszörülni Johannis a keddi döntésével. „Úgy döntöttem, hogy minden olyan személy kitüntetését visszavonom, akiket büntetőperben elítéltek, és akik esetében alkalmazható az állami kitüntetések visszavonására vonatkozó törvényi előírás” – válaszolta az államfő újságírók kérdésére a Cotroceni-palotában. Johannis hozzátette, hogy már elkezdte az ezt célzó eljárást, amely szerinte „rövidesen” le fog zárulni.

Adrian Năstase Fotó: Agerpres/Grigore Popescu

Mint korábban megírtuk, Adrian Năstasénak a december elsején a Cotroceni-palotában rendezett fogadásra történő meghívása több szempontból is aggályos. Köztudott, hogy a volt korményfő ellen két alkalommal született ítélet, amelyben korrupcióval összefüggő bűncselekményért letöltendő szabadságvesztéssel sújtották. Először 2012-ben illegális kampányfinanszírozás miatt kapott két év letöltendő börtönbüntetést, 2013 márciusában pedig – nyolc hónap után – feltételesen szabadlábra helyezték. A következő év januárjában egy másik büntetőperben a bukaresti legfelsőbb bíróság zsarolásért és kenőpénz elfogadásáért négy év letöltendő börtönbüntetésre és 400 ezer eurónak megfelelő vagyonelkobzásra ítélte a miniszterelnöki posztot 2000 és 2004 között betöltő politikust.

Hasonlóképpen érthetetlen és megdöbbentő, hogy a volt szociáldemokrata miniszterelnök kétszeri börtönbüntetése ellenére is birtokolhatja a legmagasabb rangú állami kitüntetést (ennek nagykereszt fokozatát 2002-ben ítélte oda neki Ion Iliescu akkor államfő), amelynek visszavonására senki nem tett javaslatot eddig. Ennek a lépésnek a megtételére a kitüntetés valamelyik birtokosa jogosult. Ehhez képest Johannis 2016-ban visszavonta Tőkés László 2009-ben kapott állami kitüntetését, amit az 1989-es forradalomban játszott szerepéért kapott. A lépést még Victor Ponta korábbi kormányfő kezdeményezte, amiért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében; a kitüntetés visszavonását a Románia csillaga becsületbírósága terjesztette fel az államelnöknek.