Szoros küzdelem minden szinten: a másodosztályos focibajnokság őszi idényének összefoglalója

Horváth Bálint Ottó 2019. december 10., 16:10

Az éllovas Aradi UTA kiegyensúlyozott teljesítménnyel vezeti a labdarúgó 2. Liga rangsorát. Az élmezőnyben nagy a küzdelem a biztos feljutást jelentő első két, illetve az osztályozót érő harmadik hely megszerzéséért. A tabella alsó felében két csapat leszakadt, de a középmezőnyben álló együttesek sincsenek biztonságban a bennmarad&

Bevehetetlen volt az UTA otthona, egy kivétellel minden hazai meccsüket megnyerték az aradiak Fotó: Facebook/UTA Arad

A pontvadászat eddigi huszonegy fordulója után az aradi együttes teljesen megérdemelten birtokolja az első helyet. Az UTA a mezőnyben a legtöbb, szám szerint tizenkét győzelemmel rendelkezik, és a második CS Mioveni-hez hasonlóan csupán háromszor szenvedett vereséget. Miután a szezon elején az újonc, több edzőváltáson is átesett Turris Turnu Măgurele vezette a bajnokságot, a sokáig veretlen Argeș megyei kiscsapat lett a listavezető, de csak rövid ideig,

az aradiak ugyanis az őszi idény vége felé közeledve bepótolták elmaradt mérkőzéseiket, és átvették a vezetést, ezt pedig a hétvégén elkezdődött téli szünetig meg is tudták tartani.

A számok is az UTA mellett szólnak

A téli szünetben az UTA előnye négy pont a CS Mioveni előtt, illetve hat a harmadik helyezett, egyértelműen a feljutásra pályázó, de felemásan teljesítő Bukaresti Rapidhoz képest, amely azonban öt veresége ellenére is felért a dobogóra. Az élmezőnyben, illetve a középmezőnyben nagy a küzdelem a minél jobb helyezésért, hiszen még a 12. helyet elfoglaló Viitorul Pandurii is elérhető távolságban van, nyolc pontra áll a fővárosiaktól.

Elmaradt viszont a várakozásoktól az élvonalba jutásra esélyes másik csapat, a Petrolul Ploiești teljesítménye, hiszen csak a 8. helyen tartózkodik, tíz pontra az éllovastól. A Prahova megyeiekhez hasonlóan

a Kolozsvári U már a bajnokság eleje óta szenved, és hiába tűzte ki célul erre az idényre is a feljutást, a csapat közelebb van a kieső helyekhez, mint a dobogóhoz.

Ha már a kiesőzónánál tartunk, itt is nagy a versengés a bennmaradást biztosító helyekért. A vonal fölött jelenleg az FK Csíkszereda helyezkedik el, amely egy ponttal előzi meg az első kieső helyen álló, tavaly az élvonalban szerepelt Concordia Chiajnát. Mögötte még a Resicabányai MSC reménykedhet a kiesés elkerülésében, az utolsó két helyezett, a Sportul Snagov és a Pandurii Târgiu Jiu azonban kilátástalan helyzetben van, hiszen már tizenhárom, illetve tizennégy pontos távolságra kerültek a bennmaradástól. Mint ismert, a Bukaresti Daco-Getica szezon közbeni visszalépése miatt négy csapat búcsúzik a másodosztálytól.

Visszatérve a tabella élére,

hazai mérkőzésein az UTA igazi „monstrumnak” tekinthető, hiszen egy kivétellel minden mérkőzését megnyerte (tízből kilencet), és mindössze egy gólt kapott.

A középmezőnyben található Konstancai Farul szintén remekül teljesített hazai pályán, nyolc győzelmet és egy döntetlent összesített. A dobogó legalsó helyét elfoglaló Rapid, továbbá a Turnu Măgurele, a Metaloglobus és az FC Argeș egyaránt hat alkalommal nyert otthon. Ami az idegenbeli találkozókat illeti, a ranglista első felében elhelyezkedők közül a Farul azon kevés csapat közé tartozik (Resicabánya, Chiajna és Snagov mellett), amely egyszer sem tudott nyerni vendégként.

A Mioveni szerepelt legjobban a kiszállásokon, tíz meccséből összesen 19 pontot szerzett. Mögötte a Petrolul, a Rapid és a Temesvári Poli következik a sorban, valamint az éllovas UTA, amely azonban utolsó öt idegenbeli meccsén nyeretlen maradt. Egyébként a hazai pályán szereplő csapatok közel 50 százalékban megnyerik a mérkőzéseket, a vendégek valamivel több mint 20 százalékban győznek, a találkozók közel egyharmada pedig döntetlennel zárul.

Egyik vetálytársa sem tudta legyőzni itthon az FK-t, a csíkiak bennmaradó helyen töltik a téli szünetet Fotó: Pinti Attila

Közel két és fél gól meccsenként

A legtöbb találatot a két feljutó helyen álló együttes, az UTA és a Mioveni szerezte, 37-et, illetve 35-öt, a legkevesebbet pedig a sereghajtó Pandurii (kilencet), illetve az FK Csíkszereda, amely tizenötször talált be az ellenfelek kapujába. Érdekesség, hogy a Resicabányai MSC 25 alkalommal volt eredményes, mégis kieső helyen tartózkodik. A legjobb védelemmel meglepetésre a hatodik helyen álló Temesvári Poli rendelkezik, amely húsz meccsen mindössze 10 gólt kapott, mellette az UTA (13) és a Metaloglobus (16) is remekel ezen a téren.

Az eddigi mérkőzéseken összesen 464 gól született, ami közel két és fél találatot jelent meccsenként. Számottevő különbség, hogy a csapatok jóval több gólt szereznek a második félidőben.

A góllövőlistát egy kiesés ellen küzdő együttes, a Temesvári Ripensia játékosa, Albert Voinea vezeti 13 találattal, eggyel megelőzve az UTA-s Ciprian Rust. Mögöttük négyen is, Valentin Alexandru (Gloria Buzău), Ovidiu Herea (Metaloglobus), Valentin Buhăcianu (UTA) és Andrei Blejdea (FC Argeș) tíz gólig jutottak. Az FK Csíkszeredától a legeredményesebb játékos Magyari Szilárd három találattal. A legsportszerűbb csapatnak a Viitorul Pandurii és a Mioveni számít, amelynek játékosai mindössze egy piros lapot kaptak, szemben a hat kiállítást elszenvedett Farul, illetve a Ripensia és a Concordia (öt-öt) kettősével. Ebben a rangsorban az FK Csíkszereda a hatodik helyen áll, játékosai negyvenkét sárga mellett két piros lapot kaptak.

A nézőszám tekintetében egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből a Bukaresti Rapid, amelynek mérkőzéseire átlagban 4800 szurkoló látogatott ki, a fővárosiakat a Petrolul Ploiești (2944) és Resicabánya (2691) követi.

Az őszi szezonban a Rapid–Petrolul összecsapáson voltak a legtöbben, 9000 szurkoló volt a lelátókon. Az FK Csíkszereda a 11. helyezett ebben a rangsorban, átlagban 1320 nézővel. A legalacsonyabb nézőszámmal a Viitorul Pandurii (248) rendelkezik. Amennyiben a fordulónkénti teljes nézőszámot vesszük figyelembe, megállapíthatjuk, hogy legtöbben rögtön az első fordulóban látogattak ki a stadionba, amikor több mint 31 ezren voltak, de a hetedik fordulóban is lényegesen sokan, közel 28 ezren.

A téli szünet két és fél hónapig tart, az első „tavaszi” fordulót február 22-ére időzítették. Addig van idejük a csapatoknak rendezni soraikat és újult erővel nekivágni a bajnokság tizenhét fordulót tartalmazó második részének.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot december 10-én.