Kolozsváron csap a húrok közé a legendás Deep Purple együttes

Bede Laura 2019. december 10., 10:11

A kincses városi BT Arénában lép színpadra ma este a Deep Purple brit hard rock együttes. A stílus egyik legismertebb és legnagyobb hatású zenekara, amelyet sokan a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a heavy metal előfutárának tartanak, bár a zenészek sosem nyilvánították magukat heavy metal együttesnek.

Legendás hangok. A Deep Purple a világ egyik legnépszerűbb hard rock zenekarává nőtte ki magát Fotó: Facebook/Deep Purple

 A bandát ugyan hard rock zenekarként tartják számon, emellett azonban több zenei stílus is megtalálható zenéjükben.

A 60-as évek végén készült lemezeiket a progresszív rock, a pszichedelikus és blues-rock (Hush), a klasszikus zene (Anthem, April), valamint a korszak popzenéje jellemezte.

Az 1970-es évek elején készült albumaikkal egy keményebb zenei világ felé fordultak, ennek révén a Deep Purple a világ egyik legnépszerűbb hard rock zenekarává nőtte ki magát.

Az együttes 1969 nyarán kialakult, klasszikus felállása (Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore) 1973-ban felbomlott. Ez a felállás jelentette az együttes legsikeresebb korszakát, s olyan klasszikus rockdalokat hagyott az utókor számára mint a Black Night, a Fireball, a Highway Star, a Child in Time vagy a minden idők egyik leghíresebb gitár riffjével indító Smoke on the Water. Ezt követően az együttes még kiadott néhány lemezt a 70-es évek derekán, de 1976-ban feloszlott a formáció. 1984-ben újra összeállt a klasszikus Paice-Lord-Gillan-Blackmore-Glover felállású Deep Purple, azonban újra tagcserék sújtották a zenekart. 1994-ben Steve Morse lett az együttes gitárosa, 2001 óta pedig Don Airey kezeli a billentyűs hangszereket. Továbbá napjainkban Ian Gillan énekel, Ian Paice dobol, Roger Glover pedig basszusgitáron játszik a bandában.

A világszerte több mint 100 millió lemezt eladó együttes bekerült a Guinness-rekordok könyvébe a leghangosabb popzenekarként. 2016-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hall of Fame-be melynek alkalmából egy koncertet adtak, ahol bejelentették, hogy új lemezen dolgoznak, és világturnét indítanak a lemez népszerűsítésére.

A 2017-ben megjelent Infinite című albumot ugyanabban az évben többek között Bukarestben is bemutatták.