A PSD még idén megbuktathatja a kormányt az RMDSZ támogatásával

Balogh Levente 2019. december 09., 18:00

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem zárja ki, hogy még idén bizalmatlansági indítványt nyújtson be a kormány ellen – jelentette be Marcel Ciolacu, a nemrég ellenzékbe szorult párt ügyvivő elnöke.

Ciolacu: ha a kormány felelősségvállalással akarja visszahozni a kétfordulós polgármester-választást, akkor a PSD mindenképpen benyújtja a bizalmatlansági indítványt Fotó: Facebook/Marcel Ciolacu

A politikus vasárnap este az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta, átalakítások kezdődtek a pártban, és nem zárható ki, hogy már idén bizalmatlansági indítvánnyal próbálják megbuktatni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megalapított kisebbségi kormányt, ugyanakkor jelenleg nem ez a PSD legfőbb prioritása.

Kifejtette: mivel az önkormányzati választásokig hátralevő idő rövid, a legfontosabb a tisztújító kongresszus megszervezése és a felkészülés a választásra.

Arra a felvetésre, hogy a PSD benyújtja-e a bizalmatlansági indítványt, ha a kormány felelősségvállalással akarja elfogadtatni az igazságügyi törvények módosításait, közölte, ahhoz előbb látni akarják, milyen formában nyújtják be a módosításokat, mivel előfordulhat, hogy olyan törvénycsomagban terjesztik be őket, amelyben egy népszerűbb módosítás mögé sorakoztatják föl a többit. Leszögezte:

ha a kormány felelősségvállalással akarja visszahozni a kétfordulós polgármester-választást, akkor a PSD mindenképpen benyújtja a bizalmatlansági indítványt, miután az RMDSZ is jelezte, hogy támogatni fogja.

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ jelezte: a szövetség nem támogatja a kétfordulós polgármester-választást, mivel ebben az esetben

a második fordulóban a vegyes lakosságú és a szórványrégiókban etnikai szavazás alakulna ki, ahol a többség által támogatott román jelölt győzne, így az RMDSZ elveszítené polgármestereinek mintegy egyharmadát.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője lapunknak elmondta: ha a kormány felelősségvállalással akarja elfogadtatni a módosítást, megszavazzák a bizalmatlansági indítványt.

Mint megírtuk, a PNL mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) is szorgalmazza a visszatérést a kétfordulós polgármester-választásra – előbbi egyenesen a kisebbségi PNL-kormány támogatásául szabta. Az USR–PLUS szövetség hétfőn arra szólította Ludovic Orban miniszterelnököt: ne hagyja magát „megfélemlíteni” a PSD és az RMDSZ fenyegetőzésétől.

Mint ismeretes, a felelősségvállalás annyit jelent, hogy az így beterjesztett törvénytervezetek parlamenti vitája elmarad, viszont az ellenzéknek jogában áll soron kívüli bizalmatlansági indítványt benyújtani.

Amennyiben az indítványt a parlament megszavazza, a kormány megbukik, ha viszont nem, akkor a felelősségvállalással beterjesztett tervezet elfogadottnak minősül. A PSD-nek az RMDSZ-szel együtt megvan a parlamenti többsége a kormány megbuktatásához.

Egyébként hétfőn Klaus Iohannis államfő is állást foglalt a kétfordulós rendszer visszahozása mellett, és „elfogadható” megoldásnak nevezte, hogy ezt a kormány felelősségvállalással léptesse hatályba.