Felszámol a speciális nyugdíjakból a bukaresti kormány, de sokat nem spórol vele

Bálint Eszter 2019. december 09., 16:48

A minden irányból támadott különleges nyugdíjak egy részének megszüntetését helyezte kilátásba Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, jelezte egyúttal, hogy a katonák, bírák és ügyészek kivételt képeznének. Így viszont túl sokat nem spórolna a kormány, a különleges nyugdíjakra kiutalt pénzek legna

Raluca Turcan kormányfőhelyettes Fotó: Facebook/Raluca Turcan

Mint kiderült, a katonák, valamint a bírák és ügyészek továbbra is kapnák ezeket a korántsem alacsony összegeket, esetükben ugyanis alkotmánybírósági határozat is rendelkezik a különleges nyugdíj folyósításáról. Raluca Turcan liberális politikus, a Ludovic Orban vezette kabinet kormányfőhelyettese hétfőn úgy nyilatkozott, a speciális juttatások egy részének eltörlésével megszűnik egy „óriási méltánytalanság”, hiszen a román állam évente csaknem 9 milliárd eurót költ ezekre a nyugdíjakra.

„Azt szeretnénk, hogy e diszkriminatív szempontok alapján megszabott kiváltságok megszüntetésével párhuzamosan kidolgozzunk egy új nyugdíjtörvényt, amelyben a hozzájárulás elve jelenti a kiindulópontot a nyugdíjak kiszámításakor” – fogalmazott Raluca Turcan. 

Az ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke, Marcel Ciolacu mindössze „kampányszlogennek” nevezte a liberálisok tervét, és bírálta egyúttal, hogy ha már hozzányúlnak a speciális nyugdíjakhoz, akkor nem szüntetik meg valamennyit. Ciolacu ugyanakkor úgy látja, mivel szerzett jogokról van, sokkal egyszerűbb lenne, ha a parlament elfogadná a PSD törvénytervezetét, ami progresszív, vagyis többlépcsős adórendszert ír elő, s így minél nagyobb egy jövedelem, az adóalanynak annál nagyobb jövedelemadót kell fizetnie. „Várjuk a végszavazást a képviselőházban. Bár a PSD nincs kormányon, saját pénzen készíthetünk egy hatástanulmányt, és jövünk majd a módosító javaslatokkal” – közölte Ciolacu.

Idén júniusban országos viszonylatban 187 480 személy részesült különleges nyugdíjban, amelyek közül 9312 szolgálati, 178 168 pedig katonai.

A Hotnews.ro hírportál emlékeztet ugyanakkor, hogy Mara Calista liberális képviselő interpellációjára válaszolva tavaly októberben a bukaresti pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a 2018-as évi állami költségvetésben mintegy 9,0996 milliárd lejt irányoztak elő a különleges nyugdíjakra, amiből 8,096 milliárd ment az állami katonai nyugdíjakra, mintegy 1 milliárd lej pedig szolgálati nyugdíjakra.

A különleges nyugdíjak összege amúgy eltérően alakul: a bírák és ügyészek átlagosan havi 18 150 lejt kapnak, a légi közlekedésből nyugdíjba vonultaknak 10 869 lej, a számvevőszéki alkalmazottaknak 7744 lej, a honatyáknak pedig 4446 lej jár. Azon 9312 személy közül, akik szolgálati nyugdíjat kapnak, 5818 nyugdíjas kap havonta több mint 6000 lejt, 4046-an több mint 10 ezer lejt kapnak, 1817-en több mint 20 ezer lejt, 162-en több mint 30 ezer lejt. Ezzel egy időben 10 személy havonta több mint 40 ezer lejben részesül.

A katonai nyugdíjak 178 168 haszonélvezője közül 29 584-en kapnak havonta több mint 6000 lejt, 8929-en több mint 10 ezer lejt, 147-en több mint 20 ezer lejt, míg öten több mint 25 ezer lejt. A katonai különleges nyugdíjakat a belügyminisztérium, a védelmi tárca, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) költségvetéséből biztosítják, a szolgálati nyugdíjakat a munkaügyi minisztérium, míg a szenátorok és képviselők juttatását a parlament büdzséjéből folyósítják.