Mázsálás kenőpénzért: kamionsofőrök vesztegettek meg aradi és temesvári politikusokat a DNA szerint

Krónika 2019. december 09., 14:09

Házkutatást tartott hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) öt Temes és Arad megyei helyszínen, köztük a Szociáldemokrata Párt (PSD) Arad megyei szervezetének székházánál. A gyanú szerint kamionsofőrök vesztegettek meg politikusokat és köztisztviselőket.

Fotó: Facebook

A DNA közleménye alapján 2016 és 2019 között elkövetett korrupciós cselekmények miatt folyik kivizsgálás, a házkutatások közintézmények székhelyén, egy politikai párt székházában, illetve magánszemélyek lakhelyén zajlottak. A gyanú szerint a temesvári regionális út- és hídügyi igazgatóság tisztségviselői csúszópénzt kértek a nagylaki határátkelőnél azoktól a kamionosoktól, akiknek a járművénél eltérést észleltek a helyszíni mérés adatai, illetve a fuvarlevélben feltüntetett adatok között. Ezáltal a kamionsofőrök elsősorban a magyarországi hatóságokat tévesztették meg az országba való belépéskor.

Az ügyészek szerint szállítmányonként 100 euróig terjedő összeget kértek azért, hogy szemet hunyjanak a kihágás fölött.

A PSD Arad megyei szervezetének székhelyéről dokumentumokat vittek el az ügyészek hétfő reggel, a temesvári regionális út- és hídügyi igazgatóság vezetőjét, Cristian Ispravnic megyei tanácsost pedig bekísérték kihallgatásra. Kihallgatták az ügyben az ellenzéki alakulat Arad megyei elnökét, Dorel Căprar parlamenti képviselőt, illetve Florin Tripa PSD-s képviselőt is. Utóbbi a DNA temesvári székhelyéről való távozásakor azt mondta, az ügyészek közölték vele, hogy befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.

„Azt mondják, közbenjártam az útügyi igazgatóságnál egy bizonyos személy alkalmazása érdekében, de nekem semmi közöm az illetőhöz. Ismerem, de nem tudom, milyen tisztségbe került” – idézte az Agerpres hírügynökség a szociáldemokrata honatyát. Helyi sajtóértesülések szerint érintett az ügyben Ioan Chisăliță, a PSD Krassó-Szörény megyei szenátora is. Nem hivatalos információk szerint Ispravnic és a regionális út- és hídügyi igazgatóság számos más vezető beosztású munkatársa vette rá a beosztottjait arra, hogy csúszópént kérjenek az országból kilépésre jelentkező kamionsofőröktől. A csúszópénz egy részét megtartották az intézmény munkatársai, a többi ugyanakkor különböző szívességek, tisztségek fejében a parlamenti képviselőkhöz került.

Megszólalt az ügyben Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke is. Az ellenzéki alakulat vezetője közölte, részükről bűnvádi eljárás indulhat a három szociáldemokrata honatya ellen, a párt nem fogja védelmébe venni tagjait. „Ma (hétfőn – szerk. megj.) reggel telefonon beszéltem Căprar úrral, aki arról tájékoztatott, hogy ott a DNA a PSD aradi székháza előtt. Mondtam neki, hogy tartsa tiszteletben a törvényt, és nézze meg, mi történik. A PSD semmiképpen sem lép fel az igazságszolgáltatással szemben” – közölte a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus. Ciolacu hozzátette, a mentelmi jog nem akadályozza a három képviselő elleni bűnvádi eljárás beindítását.