Női kézilabda-vb: magabiztos magyar győzelem Argentína ellen az alsóházi rájátszásban

MTI 2019. december 08., 09:25

A magyar női kézilabda-válogatott 34-26-ra legyőzte Argentína csapatát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság alsóházi rájátszásában, vasárnap.

Argentína kipipálva. Következnek a világbajnoki címvédő franciák a 13. helyért Fotó: Facebook

A magyar válogatott szombaton a sajtó teljes kizárásával készült az újabb mérkőzésére, a Románia elleni drámai vereség másnapján a szövetségi kapitány és a játékosok sem nyilatkoztak a helyszínen tartózkodó újságíróknak. A csapatnak szállodát kellett váltania, és volt néhány óra, amikor nem volt szállása, ezért edzés nem, csupán videózás szerepelt a programban.

Az argentinok elleni meccs előtt két cserére került sor: Faluvégi Dorottya és Kovács Anna helyett Pásztor Noémi és Kiss Nikoletta került a keretbe. Kim Rasmussen kapitány a szövetség honlapján elmondta, hogy a Ferencváros beállója és az Érd jobbátlövője eddig is nagyszerűen támogatta a csapatot a gyakorlásokon, és azon kívül egyaránt. Mivel edzésben maradtak, bármikor készen állva a játékra, mindenképpen lehetőséget akart nekik adni.

A közepes színvonalú első félidőben a magyarok Kovacsics Anikó és Márton Gréta vezérletével jól kezdtek, de a Debrecen balátlövője, Elke Karsten révén az ellenfél egy ideig jól tartotta magát. A csoportmeccseken kevesebb lehetőséget kapott játékosok sok időt tölthettek a pályán, és meg is hálálták a bizalmat, hiszen a szünet előtt egy 7-1-es sorozatot produkáltak.

A második felvonásban egyre több volt a hiba támadásban, és a tétnélküliség miatt mindkét oldalon hullámzóan alakult a játék, hármasával dobták a gólokat a csapatok. A magyarok a létszámfölényes akciókat gyakorolták, és végül magabiztosan, nyolc góllal nyertek a kumamotói Park Dome-ban, ahol olyan hideg volt, hogy a nézők és a stábtagok többsége téli kabátban nézte a meccset.

A két csapat harmadik egymás elleni meccsén a harmadik magyar siker született. A mezőny legeredményesebb játékosa a debreceni Elke Karsten volt kilenc találattal.

A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar válogatott akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy csapat kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon. A tavalyi Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n.

A magyarok hétfőn – közép-európai idő szerint – 10 órától a világ- és Európa-bajnok franciák ellen játsszák utolsó meccsüket a tornán, a tét a 13. hely lesz. A csapat kedden indul haza Kumamotóból.