Mentik a menthetőt Herkulesfürdőn: lezárták a Szapáry-fürdőt a megóvásán fáradozó civilek

Pap Melinda 2019. december 08., 08:21

Elvégezte a legsürgősebb állagmegőrzési munkálatokat Herkulesfürdőn a Szapáry-fürdő megmentésén fáradozó fiatal építészcsapat, mondta a Krónikának Oana Chirilă projektmenedzser. Mivel a teljes állagmegőrzéshez még 45–50 ezer euróra lenne szükség, újabb adománygyűjtést indítanak.

Biztonságban várja a telet. Megerősítették a Szapáry fürdő falait és födémszerkezetét a megóvásán dolgozó civilek Fotó: Facebook/Herculane Project

Részben biztonságban várja a telet Herkulesfürdő ékessége, a romos állapotba jutott Szapáry-fürdő. A fürdőhely épített örökségének megmentésén fáradozó civileknek sikerült elvégezni a legsürgősebb állagmegőrzési munkálatokat és télre biztonságba helyezni az impozáns épületet, mondta el a Krónikának Oana Chirilă, a fiatal temesvári építészek által indított Herculane Project menedzsere.

A Locus Egyesület által megbízott kivitelező, a Rustic Construct cég november közepén látott hozzá a munkához a jobb időket megért Krassó-Szörény megyei üdülőhelyen, és három hét alatt elvégezte a legsürgősebb állagmegőrzési munkálatokat, amit az összegyűjtött 58 ezer euróból meg lehetett oldani.

{K2}

Mivel megvolt a műszaki terv és a szakértői vélemény, tudták, hol kell sürgősen beavatkozni, de többnyire szabad szemmel is látszott, hol nagy a baj, mondta az illetékes. „Gyorsan haladtunk, mivel tudtuk, hogy jön a csapadékos idő, és azt szerettük volna, hogy legalább részben biztonságban tudhassuk az épületet” – magyarázta Oana Chirilă. Aki szerint

tűzoltás zajlott, „a sürgős munkálatok legsürgősebbjét” végezték el.

Fotó: Facebook/Herculane Project

Kisteherautóval hordták a szemetet

Első körben kitakarították az impozáns ingatlant, amelyből 70 kisteherautó építkezési törmeléket és szemetet szállítottak el – főleg a földszinten volt sok hulladék –, de az épület külső falait, erkélyeit is letakarították a növényzettől. Emellett megjavították, megerősítették a tetőzet és a födémek megrongálódott részeit, ahol kellett, teljesen kicserélték ezeket. „Minden beruházás ideiglenes és visszafordítható, nem végeztünk végleges munkát” – hangsúlyozta az illetékes. Hiszen, mint emlékeztetett,

a projekt célja, hogy megelőzzék az épület további romlását a régóta esedékes restaurálási-felújítási munkálatokig.

Belső munkálatokat is végeztek, elsősorban a meglazult díszítőelemeket, stukkókat szerelték le és helyezték biztonságba, hogy ne törjenek szét, ne lopják el őket – ezeket az épületben raktározták el. A majolika-szökőkutat szintén megpróbálták megvédeni az avatatlan kezektől. „Természetesen le is zártuk az épületet, már nem lehet csak úgy ki-bejárni. Általunk, vagy a polgármesteri hivatal révén lehet bejutni, nálunk és náluk van kulcs” – mondta a projektmenedzser.

Fotó: Facebook/Herculane Project

 Tavasszal folytatnák a munkát

 „Ennyit tudtunk tenni a rendelkezésünkre álló 58 ezer euróból” – összegezett Oana Chirilă, aki szerint újabb adománygyűjtést indítanak. Emlékeztetett,

előzetes számításaik szerint a Szapáry-fürdő állagmegőrzésére 103 ezer euróra van szükség, így újabb 45–50 ezer eurót kell még összegyűjteni.

Emlékeztetett, hogy tavaly viszonylag rövid idő alatt sikerült összekalapozni a pénzt, az emberek fogékonyak voltak a problémára, de nem kizárt, hogy most új stratégiára lesz szükség. Az anyagiak függvényében tavasszal, nyáron folytatnák a munkát.

 

Fotó: Facebook/Herculane Project

„Reméljük, hogy minél hamarabb. De az is benne van a pakliban, hogy nem lesz pénz” – fogalmazott Oana Chirilă, aki szerint főleg a tetőzeten lenne szükség sürgős beavatkozásra, még mindig vannak részek, ahol beázik az épület. Az eddigi keretből nem sikerült mindenhol kicserélni a megrongálódott födémeket. „Ott léptünk közbe, ahol a legnagyobb volt a vész, ha sikerül pénzt gyűjteni, máshol is menteni fogunk” – mondta képletesen, emlékeztetve, hogy a projektnek két éves lefutási időt szántak.

Mint arról beszámoltunk, a Herculane Projektet azt követően indította a temesvári fiatal építészek által alapított Locus Egyesület, hogy tavaly februárban beomlott az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legrangosabb fürdőjének, a császárok és királyok látogatta Szapáry-fürdőnek a tetőzete.

 {K1}

A civilek 58 ezer eurót gyűjtöttek össze a legsürgősebb állagmegőrzési munkálatokra, a beavatkozást mintegy 2000-en támogatták anyagilag, Ovidiu Sandor üzletember 20 ezer, a Dedeman cég 18 ezer euróval járult hozzá a mentéshez. A fürdőben több évtizedes nemtörődömség, majd hónapokig tartó huzavona után kezdődhetett el a munka. Kezdetben az épület tulajdonosaként a polgármesteri hivatal nem akarta átengedni a terepet, végül az örökségvédelmi hatóság közreműködésével sikerült feloldani a patthelyzetet.

 

Fotó: Facebook/Herculane Project

Herkulesfürdő fő látványossága, az impozáns Szapáry-fürdő a 19. században Alpár Ignác tervei alapján épült francia reneszánsz stílusban. A kétszintes, lapos tetős épülettömböket megszakítja hat, gúla alakú tetővel záródó épülettömb, illetve középen a főbejárat kupolás, előreugró előcsarnokos tömege, melyhez egy fahídon át lehet eljutni. Császárok és császárnék is megfordultak benne: I. Ferenc, I. Ferenc József osztrák császár, Karolina és a Sissiként is ismert Erzsébet császárné, I. Károly román és I. Sándor szerb király.

További adományokat várnak

A herkulesfürdői Szapáry-fürdő megmentését 5 eurós „belépő” megváltásával lehet támogatni, de nagyobb összeget is elfogadnak. Az adományokat bankon vagy Paypal-en keresztül lehet utalni a Locus Egyesület számláira:
Cont:AsociatiaLOCUS,CUI38615380
RO87BTRLRONCRT0421032702
RO64BTRLEURCRT0421032701