Kiskorúak épségével „kereskednek”: számos boltos zavartalanul kiszolgálja itallal és dohánytermékkel a kamaszokat

Szucher Ervin 2019. december 06., 10:52

Hiábavalónak bizonyul a hatósági figyelmeztetés, majd az azt követő pénzbírság: számos kereskedő még így is hajlandó alkohol- és dohánytermékekkel kiszolgálni a kiskorúakat. Az eladók csak az üzleti profitra hajtanak, hidegen hagyja őket a tizenéves gyerekek egészségkárosítása.

Italosztás pult fölött. A hatóságok csak rajtaütéskor büntethetnek kiskorú kiszolgálása miatt Fotó: Veres Nándor

Szakemberek szerint a 15 éves kor előtt rendszeresen fogyasztott szeszes ital négyszeresére növeli a majdani alkoholfüggőséget, ugyanakkor különböző betegségeket idéz elő, és pszichikai zavarokat okoz. Nemrég alkoholkómába került tinédzser életéért kellett megküzdeniük a marosvásárhelyi orvosoknak. Ha tisztában lenne a felsorolt, statisztikákra alapozott megállapításokkal, illetve a majdhogynem tragédiához vezető esettel, talán még a leginkább pénzéhes boltos sem szolgálná ki cigarettával vagy alkohollal a kiskorúakat. Csakhogy

a kereskedők jelentős része, fittyet hányva a törvényre, lelkiismeret-furdalás nélkül igyekszik pénzé tenni portékáját.

Az elmúlt hónapban két marosvásárhelyi üzletben figyeltük meg az eladók hozzáállását. Az Elektromaros Líceum közelében az egyik szupermarket kasszásnője határozottan elutasította a 16-17 éves suhancokat, akik késő délután mindössze egy-egy általuk ártatlannak nevezett dobozos sört próbáltak vásárolni. Ezzel szemben a város túlsó felében, a főtérhez közeli Művészeti Líceum szomszédságában lévő kisüzletben az eladó kérdés nélkül átnyújtott két szál cigarettát a szünetben betoppanó diáknak. Amikor rákérdeztünk, miért tette, azzal mentegetőzött, hogy mindössze két szálról van szó, semmiként nem egy csomagról. Arra nem gondolt, hogy azt a két szálat további kettő, majd még kettő követi.

További veszélyekkel jár
Minden egyes, kábítószert fogyasztó fiatal, aki a nyilvántartásunkba kerül, szinte törvényszerűen a dohányzók meg az italozók köréből kerül ki. Ezt nagyon jól tudják a drogkereskedők is, akik nem »irodalmi körökben«, hanem klubokban, kocsmákban hálózzák be újabb és újabb áldozataikat”

– mondta el Ion Aleodor Roman, az Országos Drogellenes Ügynökség Maros megyei vezetője, aláhúzva a zsenge korban kezdett alkohol- és dohányfogyasztás veszélyeit. A rendőrség sok mindent megtesz annak érdekében, hogy fékezze az italozást és cigarettázást a kiskorúak körében, azonban sokszor szélmalomharcot vív a kereskedőkkel. Marosvásárhelyi szinten számos olyan kereskedelmi egységről tudnak, amely – semmibe véve a törvényt – kiszolgálja a kiskorúakat. Emilia Blaga, a helyi rendőrség felügyelője szerint kollégái sokszor hiába figyelmeztetik az üzlet tulajdonosát, mert azt jobbára csak a nyereségszerzés érdekli. „A figyelmeztetést pénzbírság követi, de van olyan hely, ahol ez sem ijeszti el az eladókat, akik továbbra is kiszolgálják a cigarettáért vagy italért betérő fiatalokat. Olyan esetről is be tudok számolni, amikor a tulajdonos kijelentette, hogy ő nem tud felelősséget vállalni az eladók magatartásáért, bírságoljuk azokat” – panaszolta Emilia Blaga.

Ki tehet róla?

Az utóbbi két hónapban csupán Marosvásárhelyen 22 pénzbüntetést róttak ki a rend őrei a kiskorúak korlátlan kiszolgálása miatt. A hatóságok munkáját nemcsak az nehezíti, hogy csupán rajtaütés esetén büntethetnek. Bár a pedagógusok nagy része jól tudja, az iskola környékén a diákok melyik boltból szerzik be az élvezeti cikkeket, a rendőrség nemigen számíthat az együttműködésükre.

Minden a cívis szellemiségen és a jogrend tiszteletben tartásán múlik”

– vélekedett a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság képviselője, Natalia Dulău. Nem ért egyet a káros szenvedélyek korai elterjedésével Ioan Macarie sem, a főtanfelügyelő azonban úgy véli, nem az iskolán és pedagógusain kell azt számonkérni. Szerinte a tanárok feladata az oktatás, a nevelést a szülőnek kell biztosítania. A tanár úgy véli, vannak gondok, különösképpen a szakiskolák diáksága körében, de távolról sem olyan tragikus a helyzet, mint ahogy egyesek beállítják.

A megyei sürgősségi kórház nyilvántartása szerint az elmúlt évben Marosvásárhelyen 65 gyermeket kezeltek italmérgezéssel; a rendőrségi statisztikák szerint az alkohol hatása alatt egyre több kiskorú követ el bűncselekményt, a leggyakoribb közülük a járművek jogosítvány nélküli vezetése.

Országos szinten a 15 éves gyerekek átlagban évi 14,4 liter alkoholos italt fogyasztanak, 20 százalékuk viszont már 13 esztendős kora előtt legalább egyszer megrészegedett. Európai szinten Románia a második helyet foglalja el az alkohol okozta fizikai agresszió terén.