Markó Béla kapta az idei Zelk Zoltán-díjat

Krónika 2019. december 05., 16:44

Markó Béla kapta az idei Zelk Zoltán-díjat szerdán este Budapesten. A Zelk Zoltán Alapítvány által 2000-ben létrehozott elismerésről a díj kuratóriuma döntött: Forgó Zsuzsa, Bazsányi Sándor, Kántor Péter.  Az alapítvány célja, hogy mind erkölcsi, mind anyagi értelemben segítse a költők munkáját és iro

Markó Béla Fotó: Haáz Vince

Az alapítvány kuratóriuma évente egy alkalommal, minden év decemberében, Zelk Zoltán költő születésnapja (december 18.) környékén adja át az elismerést.

Markó Béla 1951-ben született Kézdivásárhelyen, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán magyar–francia szakon tanult. 1974–1976 között Marosszentannán általános iskolában francia nyelvet tanított. 1976–1989 között Marosvásárhelyen az Igaz Szó irodalmi folyóirat szerkesztője volt.

Kedvelt versformája a szonett, szívesen ír gyermekverseket is.

Az Igaz Szó kiadásában szerkesztett ifjúsági antológiákat. 1989-től 2005-ig főszerkesztője volt a Marosvásárhelyen kiadott Látó című irodalmi folyóiratnak. Az 1989-es változások után kezdett el politikával aktívan foglalkozni,

1993 januárjától 2011 februárjáig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke volt.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteleti tagja. A Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókjának elnöke. Tagja a Romániai Írószövetségnek, a Magyar Írószövetségnek és a Szépírók Társaságának.