Rengeteg „csókos” kapott fegyverviselési engedélyt Krassó-Szörény megyében, belebukott a prefektus is

Krónika 2019. december 05., 15:34

Lemondott tisztségéről Matei Lupu Krassó-Szörény megyei prefektus, akit egy korrupciós ügyben szerdán hatósági felügyelet alá helyeztek, és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

Fotó: Veres Nándor

A kormány területi képviselőjének lemondását Marcel Vela belügyminiszter is megerősítette csütörtökön. A Krassó-Szörény megyei korrupcióellenes szolgálat értesítése nyomán szerdán több helyszínen is házkutatást tartott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) több rendőrnél. Őket azzal gyanúsítják, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében fegyvertartási engedélyt adtak több személynek, annak tudatában, hogy azok csak papíron vettek részt a törvény által ilyen esetekre előírt képzésen, majd tették le a kötelező vizsgát.

Emellett az ügyészek szerint a gyanúsítottak közbenjártak annak érdekében, hogy a nyomozás késleltetésével mentesítsenek a büntetőjogi felelősségre vonás alól fontos tisztséget betöltő személyeket, akik ellen a lőfegyverek és lőszerek rendjének be nem tartása miatt zajlott kivizsgálás.

Tíz személyt kísértek be kihallgatásra az ügyben, köztük a megyei rendőr-főkapitányság fegyverekkel és lőszerekkel foglalkozó szolgálatának vezetőjét, valamint Matei Lupu prefektust is.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az ügyben szervezett bűnözői csoport létrehozása, a lőfegyverek és lőszerek rendjének be nem tartása, vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés, befolyás vásárlása, hivatali visszaélés, hivatalos okiratok meghamisítása, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás, hamisított okirat tudatos felhasználása, hamis tanúságtétel és titkos vagy nem nyilvános hivatali információk felfedésének gyanújával vizsgálódnak.