Kiss Judit 2019. december 04., 08:19

Piros táska a jászolban

 „Karácsony van. Te mit imádsz?” – teszi fel a kérdést az a nagy-britanniai, az interneten az utóbbi időben népszerűvé vált frappáns kisfilm, amely elsősorban a karácsony, és az azt megelőző adventi időszak pénz- és vásárlásközpontúságának, anyagiasságának abszurditására hívja fel a figyelmet.

Az adventi időszakban sokan, sokféleképpen igyekszenek rávilágítani arra, hogy társadalmunkban a karácsonyi ünnepkör elsősorban az ajándékokról, árudömpingről, pénzről, csillogásról szól, holott tulajdonképpen a lelkiségre, az egymásra való odafigyelésre, az együtt töltött időre, a szeretetre kellene összpontosítanunk. Jócskán akadnak civil és nem civil szervezetek, magánszemélyek, hírességek, amelyek és akik ilyenkor buzgón jótékonykodni kezdenek, jön a „cipősdoboznyi szeretet” elnevezésű akciók, az adományozások, adakozások dömpingje. Bár alapjáratban és deklarált cél szerint a rászorulókat, hátrányos helyzetűeket, az árvaházak lakóit, betegeket, öregeket, magányosakat szeretnék sokan segíteni, hipokrita társadalmunkban bizony az sem ritka, hogy a hasonló kezdeményezések önfényezés-jellegűek, vagyis a jótékonykodók népszerűségnövelő módszerként alkalmazzák az adományozást.

Kétségtelen, hogy igenis van kézzelfogható haszna számos jótékonysági akciónak, és hinnünk kell abban, hogy az adományozók zömét elsősorban a vegytiszta jó szándék vezérli. Összességében véve azonban számos kérdést felvet az, ahogyan a karácsonyt megelőző hetekben az ünnepre való készülődés lecsapódik az emberekben. Az egyik ilyen visszatérő kérdés, hogy bár természetes az adventkor felerősödő adakozási kedv, vajon mennyi marad belőle mondjuk januárra vagy februárra. A másik, hogy elkényeztetett, mellőzhető, szükségtelen termékekben is dúskáló társadalmunk valóban odafigyel a rászorulók igényeire, vagy pusztán kipipálja az adakozási lázat azzal, hogy megszabadul fölöslegessé vált holmijaitól? Aztán: vajon van elég lelki ereje a gyerekes családoknak arra, hogy bár részben tudatosítsák a felnövekvő nemzedékben: a karácsonynak elsősorban nem az a lényege, hogy mekkora, milyen értékű ajándék lapul a fa alatt. Hogy megkapja-e a gyerek a vágyva vágyott iPhone 11 Pro okostelefont? És hogyan gondolkoznak erről maguk a szülők, a felnőttek, akik a hatalmas bevásárlóközpontok mindent elborító kínálatában botladozva, a csillogó árral együtt evickélve igyekszenek megvásárolni a fa alá az ajándékokat? És főként: vajon merre terel bennünket az adventi forgatag? A jászolban lapuló piros táska felé vagy valami másra is rávetül az ünnepi csillag fénye?