Törvénymódosítási nagyüzem: a PSD-kormány több hírhedt intézkedésétől is megszabadulnának

Bálint Eszter 2019. december 03., 19:56

A PSD-kormány által elfogadott intézkedések eltörlésén ügyködik az Orban-kabinet. Eltörölnék egyebek mellett az üzemanyagok extra jövedéki adóját, a részmunkaidős szerződésekre kirótt többletadót, és a hírhedt 2018/114-es sürgősségi kormányrendeleten is módosítanának.

Olcsóbban tankolhatunk? A parlament már ma eltörölheti az üzemanyagok extra jövedéki adóját Fotó: Thomas Campean

A szociáldemokrata párti (PSD) kormány utáni söprögetésbe kezdett a nemzeti liberális párti (PNL) kabinet: egy sor hatályban levő intézkedés eltörlése a cél. A képviselőház költségvetési bizottsága kedden már pozitívan is véleményezte az adótörvénykönyv módosítását célzó jogszabályjavaslatot, ami eltöröli az üzemanyagok extra jövedéki adóját és a részmunkaidős szerződések többletadóját.

A benzin és a gázolaj jövedéki adója így már 2020. január elsejétől csökkenhetne.

A részmunkaidős szerződések esetében pedig visszatérnének ahhoz a korábbi mechanizmushoz, ami szerint nem a minimálbér, hanem a tényleges jövedelem alapján számítják ki az államkasszába befizetendő társadalombiztosítási és egészségbiztosítási hozzájárulás értékét. Az 53 nemzeti liberális párti törvényhozó által kezdeményezett tervezetről döntő házként szavaz majd a képviselőház.

Közben a kabinet a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos intézkedéseinek a hatályon kívül helyezéséről szóló hatástanulmányon dolgozik

– jelentette be kedden Ludovic Orban miniszterelnök, aki egy nappal korábban már jelezte, hogy kabinetje felelősséget fog vállalni a parlamentben a hírhedt rendelet módosításáért és bizonyos előírások hatályon kívül helyezéséért. Kedden érvekkel is előrukkolt. Mint hangsúlyozta, a parlamenti bizottságokban nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szerették volna. „Természetesen mi azt szerettük volna, hogy parlamenti vitával javítsuk ki ennek a rendeletnek az előírásait, és hatályon kívül helyezzünk minden elhibázott előírást. Sajnos a dolgok nem a várakozásainknak megfelelően alakulnak, épp ellenkezőleg, a különböző bizottságokban olyan módosító indítványok kerülnek terítékre, amelyek még tovább rontják ezt a rendeletet” – emelte ki Orban. Példaként a Szuverén Befektetési Alap plafonértékének emelését említette.

Beszélt egyúttal arról is, hogy

a kormánya által tervezett módosítások a nyugdíjrendszer második pillérét is érintik: a magánnyugdíjalapokat működtető társaságokra a tavalyi rendelettel kirótt pluszterhek eltörléséről van szó.

Orban egyúttal jelezte, a kötelező magánnyugdíjalaphoz való hozzájárulás mértékét nem ezzel a jogszabállyal készülnek emelni, de mindenképp céljuk egy hasonló intézkedés foganatosítása.