FRISSÍTVE – Emberi méltóságot sértett Csomortányi a CNCD szerint, pénzbüntetéssel sújtották

Krónika 2019. december 03., 13:36

Pénzbírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Csomortányi István EMNP-elnököt amiatt, hogy egy fényképfelvétel tanúsága szerint még évekkel ezelőtt náci karlendítést mutatott be.

Fotó: Facebook

Asztalos Csaba, a testület elnöke kedden a G4Media hírportálnak elmondta, a CNCD egyhangúlag elfogadott döntése alapján megállapította, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetője megsértette egy nemzeti kisebbség emberi méltóságát, valamint a náci rezsim áldozatainak emlékét. A diszkriminációs tanács ötezer lejes pénzbüntetést rótt Csomortányi Istvánra, akit egyúttal arra is köteleztek, hogy a CNCD döntésének szövegét harminc napon belül tegye közzé az EMNP honlapján magyar és román nyelven egyaránt.

Asztalos Csaba elmondta: úgy ítélték meg, hogy a náci karlendítés – függetlenül attól, hogy mennyire régen készült az ezt megörökítő fénykép – meghaladja a szólásszabadság kereteit, sérti egy kisebbségnek és a náci rezsim rémtetteit elszenvedőknek az emberi méltóságát. Hozzátette: pontosan úgy jártak el, mint megannyi hasonló esetben, amikor a náci ideológiához köthető jelképek használatával szembesültek.

Figyelembe vettük azt a tényt is, hogy pártelnökről van szó” – állapította meg Asztalos Csaba.

A Krónika többször próbálta reagáltatni Csomortányit a határozat kapcsán, ám nem válaszolt a telefonhívásainkra. Az MTI-nek ugyanakkor úgy nyilatkozott: „ez egy politikai megrendelésre született döntés, nincs mit kezdeni vele”. Arra a kérdésre, hogy megtámadja-e a bíróságon a CNCD határozatát, kijelentette: jogászokkal fog tanácskozni erről, miután megismeri a határozat szövegét. Csomortányi hozzátette: a döntést nem fogadja el, de nincs meggyőződve róla, hogy érdemes a román bíróságokon pereskednie az igazáért. Az EMNP elnöke elmondta: a CNCD-hez eljuttatott írásos álláspontjában azt közölte, hogy kétes hitelességű fotók alapján jelentették fel, amelyeket nem ő hozott nyilvánosságra, ezért a diszkrimináció alanya kérdéses.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán szeptemberben, az alakulat Marosvásárhelyen rendezett küldöttgyűlésének másnapján jelent meg egy fényképfelvétel, amely Csomortányit több fiatal társaságában, náci karlendítés közben ábrázolja. A kongresszuson újraválasztott pártelnök a botrány kapcsán akkor is úgy vélekedett, hogy a fotó manipulált, és jogosulatlanul tették közzé. „Az elkövető – vagy elkövetők – világos szándéka, hogy személyemnek elfogadhatatlan helyzetben való bemutatásával, a szélsőségesség jól ismert balliberális rágalmazási technikájának felhasználásával, teljes szervezetünket hozza hátrányos helyzetbe” – közölte Csomortányi, fiatal kori fotója felhasználásával készült „ízléstelen Facebook-os manipulációnak” nevezve a történteket. A politikus akkor közölte azt is, hogy az esettel kapcsolatban „megtenni szükséges jogi lépések lehetőségét” szakembereik vizsgálják.

A történtek nyomán az RMDSZ az erdélyi magyar közösség kompromittálásával vádolta, és lemondásra szólította Csomortányi Istvánt. Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy vélekedett, az EMNP elnöke az esettel olyan mértékben kompromittálta magát, hogy ebből számára már „nincs visszaút”. Ugyancsak lemondásra szólította a néppárt vezetőjét az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is, amelynek elnöke, Oltean Csongor a fényképfelvétel nyilvánosságra kerülése után bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben a CNCD-nél. A testület a szervezet panasza alapján vitatta meg az ügyet.