Beérett a homlokzatfelújítási program: elkészült a nagyváradi Fő utca egyik ékessége

Pap Melinda 2019. december 03., 15:23

Újabb eredményekkel kecsegtet a nagyváradi homlokzatfelújítási program. A belvárosi műemlékek restaurálására irányuló projekt keretében a város egyik legjelentősebb épülete, a Fő utcai Apolló-palota is megújult.

Újabb látnivaló. Az Apolló-palota több mint egy év alatt kapta vissza régi pompáját Fotó: Facebook/Oradea Heritage

Kétségtelenül Nagyvárad leglátványosabb részévé vált a Fő (Republicii) utca, a Szaniszló (Mihai Eminescu) utca és a Széchenyi tér (Parcul Traian) találkozása azáltal, hogy a kereszteződésben található három jelentős szecessziós ingatlan harmadik épülete, az Apolló-palota is megújult. Ugyan a beruházást csupán december végére kell átadnia a kivitelező cégnek,

a szecessziós ingatlan már teljes pompájában látható.

Az Apolló-palota felújítása már amiatt is nagy eredménynek számít, mivel ez volt a nagyváradi önkormányzat által évekkel ezelőtt elindított homlokzatfelújítási projekt legköltségesebb beruházása: áfa nélkül 2 885 543 lejért vállalta el a munkálatot a helyi építőipari cég, a Constructorul Sălard.

Kitart a felújítási láz

A nagyváradi ingatlanfelújítási láz ezzel még távolról sem ér véget, jelenleg is több belvárosi ingatlan felújítása zajlik a homlokzatfelújítási program keretében, közölte a Krónika kérdésére a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Nyolc ingatlannak már folyamatban van a felújítása, míg újabb ötre kiírták a licitet a kivitelező kiválasztására.

De újabb versenytárgyalásoknak is zajlik az előkészítése, 15 ingatlan korszerűsítési munkálataira ezután hirdetik meg a tendert, és újabb 16 belvárosi épület vonatkozásában az építkezési engedélyre várnak. A program jövőre is folytatódik, hangsúlyozták az illetékesek, az erre fordított összeg azonban még nem ismert, a jövő évi költségvetés függvényében határoznak róla.

A szomszédos sarkon található, szintén felújított Moskovits Miksa-palota Fotó: Facebook/ Ilie Bolojan

Nagyváradon évekkel ezelőtt sikerült gyakorlatba ültetni a homlokzatfelújítási programot, mely révén az önkormányzat felvállalta, hogy segítséget nyújt a műemlék épületek restaurálásához adókedvezménnyel, díjmentes műszaki tervekkel és esetenként kölcsön biztosításával segíti elő a konzerválást, restaurálást.

A helyi tanács által elfogadott műemlékvédelmi stratégia szerint az önkormányzat saját költségén újítja fel a városközpontbeli műemlékek homlokzatát, amennyiben a tulajdonosok nem hajlandók erre, de behajtja rajtuk a munkálatok költségeit.

A program első szakaszában a városvezetés a Fő utcára, a Széchenyi (Traian), illetve a Szent László (Unirii) és Bémer (Ferdinand) térre koncentrált, utána a teljes városközpontra kiterjesztette a projektet.

És a harmadik szomszéd, a magyaros motívumokkal díszített Stern-palota Fotó: Oradea.ro

A polgármesteri hivatal évente egymillió eurót szán a célra, melyből 6–8 impozáns ingatlan homlokzatát korszerűsítik. Ilie Bolojan polgármester a program indulásakor úgy vélte, eredményeként 2020-ra „jól fog kinézni” a városközpont. Egy évtizede ugyanis a százéves szecessziós palotákat védőhálóval kellett bevonni, az omló vakolat, meglazult stukkók, díszítőelemek miatt ugyanis emberi sérülés is történt.

A város volt az építtető

Az Apolló-palota az egyik legjelentősebb a 20. század elején épült váradi bérházak közül. Akárcsak a szomszédságában található másik két, 1900–1914 között emelt szecessziós palota, a már korábban felújított Stern-palota és a Moskovits Miksa-palota, melyek a stílus különböző kifejezésmódját testesítik meg.

{K2}

Az Apolló-palota az egyedüli 20. század eleji bérház a Pece-parti Párizsban, amely nem magánkezdeményezésre épült, hanem a helyi tanács megrendelésére.

Az önkormányzat ugyanis a lakások bérbeadása útján próbált volna bevételekhez jutni általa. Tervezését 1912-ben a neves építész, ifj. Rimanóczy Kálmán nyerte el, azonban azon év júliusában bekövetkezett halála miatt végül korábbi munkatársa, Krausze Tivadar építész felügyelte a munkát. A homlokzatokon a bécsi és berlini divat szerint empire és biedermeier motívumokat alkalmazott, így a berlini szecessziós építészet és a német empire díszítőnyelv összefonódásának lehetünk a tanúi. Tömegét egy gazdagon díszített, bádoggal borított, hengeres sisak koronázza.

Nem védik szabályzattal az épített örökséget

Nem tervez szabályzatot kidolgozni a történelmi belváros épített örökségének védelmére a nagyváradi önkormányzat – közölte a Krónika kérdésére Mihai Jurca, a városháza fennhatósága alá tartozó turisztikai egyesület ügyvezető igazgatója. Rámutatott, Nagyváradon jelenleg csupán a Szent László (Unirii) téren tartanak szabadtéri rendezvényeket, és a három éve felújított köztérnek van egy használati utasításokat tartalmazó „könyvecskéje”, mely részletekben tartalmazza, mit engedhet meg magának a szervező, és mit nem. Emellett más módon is védik a főteret, ennek egyes részeire például tilos a gépkocsival való behajtás, az ezt megszegők 2500 lejes bírsággal sújthatók. A rendre a szervezők által felbérelt őrző-védő cégek mellett a helyi rendőrség is vigyáz, biztosított az illetékes. Mint arról beszámoltunk, Temesvár és Kolozsvár önkormányzata is fontolgatja, hogy szabályzattal szigorítja a belvárosi szabadtéri rendezvények tartását. A két önkormányzat annak kapcsán tervezi a szigorítást, hogy a szakemberek jelezték: károsan hat az épített örökségre a belvárosi tömegrendezvényeken alkalmazott hangerő.

{K1}