Sokan kapnak minimálbért – nem túl magas a profitráta

Krónika 2019. december 03., 11:17

Látványosan, 37 százalékról 41 százalékra nőtt a minimálbér aránya az országos átlagbérben a 2014–2019-es periódusban – derül ki a kormány által készített, az RFI által idézett elemzésből.

Fotó: Gecse Noémi

A számok alakulásának oka többnyire a szociáldemokrata kormányok által a közszférában kieszközölt agresszív fizetésemelésekben keresendő, a magánszektorban viszont egészen más az állás. A közszférában ugyanis a minimálbér az átlagbér 31 százalékát jelenti, a magánszektorban pedig ez az arány 44,8 százalékra rúg. A szakértők szerint ez a különbség is azt támasztja alá, hogy

a közalkalmazottak mintegy 13 százalékkal jobban keresnek, mint a magánszféra dolgozói, ez pedig értékelésük alapján a román gazdaság rákfenéje, ami az elmúlt években még tovább fokozódott.

A minimálbér emelésének ütemét meghatározó kormányhatározat kidolgozásakor is felhasznált elemzésből ugyanakkor arra is fény derül, hogy Romániában mintegy 1,37 millió személy, vagyis az alkalmazottak nagyjából 24 százaléka keres minimálbért. Ezzel a számadattal Románia azon országok sorát gyarapítja, amelyekben a legmagasabb azoknak az aránya, akik mindössze a kormány által garantált legalacsonyabb fizetést viszik haza. És ez az arány csak nőtt a minimálbér ismételt emelése nyomán.

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a kereskedelemben – leszámítva a gépkocsi- és motorkerékpár-értékesítést –, illetve a vezetékeken keresztül történő szállítást bonyolító ágazatban alkalmazottak közül visznek haza a legtöbben minimálbért, ők így együtt teszik ki a legkisebb fizetésért dolgozók egyharmadát.

A román gazdaság profitrátája az elemzés szerint 6,3 százalék.

A leginkább nyereséges ágazatnak az ingatlanközvetítés, a jogászszakma és a könyvelés számít, egyenként 27 százalékos rátával. Az ellenkező póluson, mínusz 81 százalékkal a fémkitermelést találjuk, majd a kőszénkitermelés következik 11 százalékkal, a légi szállítás pedig 10 százalékkal. A légi szállításnál amúgy az elemzők szerint fennáll a gyanú, hogy a profitrátát az állami tulajdonban levő Tarom légitársaság húzza le.