Zenés monodráma Karády Katalinról Aradon

Krónika 2019. december 02., 20:29

A Karády zárkája című előadást láthatja szerdán az aradi közönség: az Aradi Kamaraszínházban a Gyulai Várszínház produkcióját mutatják be.

Bartha Boróka gyergyói színésznő alakítja a Gestapo börtönébe került Karády Katalint Fotó: Gyulai Hírlap

Darvasi László prózaíró darabja költői szépségű szöveg, amely Karády Katalin alakját hozza reflektorfénybe. Az ünnepelt színésznő, énekesnő szerepében Bartha Boróka gyergyói színésznő látható, a produkció rendezője Béres László.

Vajon ki volt Kanczler Katalin, azaz Karády Katalin? Sanzonénekes, filmszínész, legendás szerepek megformálója, a végzet asszonya vagy csupán eljátszott illúzió? A Gyulai Várszínház zenés monodrámája elmélyült és eredeti megközelítésű választ kínál”

– olvasható az előadás ismertetőjében.

A szerző, Darvasi László azt vallotta a darabról, nem a Karády Katalin életét írta meg, hanem a Gestapo börtönében eltöltött hónapokból néhány sötét, fájdalmas napot. „Azt, amikor kilátástalan minden. Amikor semmi remény nem látszik, hogy majd állhat újra a szabad ég alatt. Na, ez érdekelt engem, ilyen helyzetben, hogy működik a lélek, a jellem. És hát milyen gyönyörűen játssza az alakot Béres Laci rendezésében Bartha Boróka!” – írta a szerző.

Karády Katalint, a titokzatos, az ünnepelt, a rajongott, az áhított dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látja és hallja a közönség, még énekelni is.

„Hogyan lesz a szenvedéstörténetből megváltástörténet? Mennyire szeretnénk tudni, hogyan kell titokzatosnak lenni, hogyan kell izgatónak lenni, rejtélyesnek, bestiának, jégkirálynőnek, szivárványnak” – olvasható az előadásról.

A zenés monodrámát Horváth Zoltán kíséri zongorán, a díszlet és jelmez Márton Erika munkája.