Az 1918-as egyesülés megvalósítóit méltatta Johannis

Balogh Levente 2019. december 02., 16:53

Aktuálpolitikai vonatkozásoktól sem mentesen emlékezett meg Klaus Johannis államfő a december elsejei román nemzeti ünnepről az évforduló után egy nappal megtartott ünnepi ülésen a parlamentben.

Fotó: Presidency.ro

A német származású elnök szerint az 1918-as év egy nemzet azon közös erőfeszítésének megnyilvánulása, hogy valóra váltsák az egyesülés álmát.

A román katonák, politikusok és a királyi család hozzájárulása mellett kitért egyes, Erdélyben élő nemzeti kisebbségek döntésére is a Romániához való csatlakozásról.

Johannis emlékeztetett:

Erdély Romániához csatolásának megvalósítói a kommunista börtönökben végezték, mivel nem voltak hajlandóak lemondani a szuverén Romániában való hitükről.

Ennek kapcsán arra a kettősségre hívta fel a figyelmet, hogy egyrészt vannak figyelemre méltó pillanatok és emblematikus alakok, akik átalakították Romániát, másrészt ott van a kommunista diktatúra nehéz és fájdalmas öröksége. Leszögezte: a kommunista rendszer alatti visszaélések fontos leckét jelentenek, amelyre oda kell figyelni. Az elmúlt 30 évet a nehézkes átmenet időszakaként jellemezte, amelynek során Románia NATO- és EU-tag, valamint az Egyesült Államok stratégiai partnere lett.

Az idei év kapcsán a választásokra utalva, amelyeken a Szociáldemokrata Párt súlyos vereséget szenvedett, és ellenzékbe is szorult, úgy vélekedett: az esztendő nagy nyeresége az, hogy az emberek azt mondták: Európa-párti, virágzó, működő közszolgáltatásokkal, független igazságszolgáltatással és a polgárokat szolgáló politikai osztállyal rendelkező országot akarnak. 

Dragnea „szerelmes” üzenete a börtönből

Először üzent a nyilvánosságnak börtönéből Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke, akit még május végén ítéltek jogerősen három és fél év szabadságvesztésre hivatali visszaélésre való felbujtás miatt.
Dragnea a december elsejei román nemzeti ünnepre időzítve szerelmi vallomást idéző stílusban üzent az országnak.
„Isten éltessen Románia! Mindig tiszteletben tartottam a hagyományaidat, minden alkalommal megünnepeltelek, a lelkemben és a keblemben hordoztalak, mindenütt büszkélkedtem veled és egész életemet neked szenteltem.
Érted mindent feláldoztam, és mindent megtettem azért, hogy nagyra nőj, hogy gazdag és erős légy.
Lemondtam a családom mellett töltött percekről, kihagytam számos eseményt a gyerekeim életéből, és végül még a szabadságról való lemondást is vállaltam érted!” – fogalmazott Dragnea, azt sugallva, hogy bebörtönzése tulajdonképpen igazságtalan volt, hiszen ő csupán az ország javáért tevékenykedett.
Üzenetében arról írt: csak azt akarta: a romániai gyerekek egészséges és természetes román ételeket egyenek a mások által elutasított, vegyszerekkel teli élelmiszerek helyett, valamint azt, hogy az idősek visszakapják a méltóságukat, a fiatalok pedig a szebb jövőbe vetett reményüket.