Cotroceni-i vendégeskedés: Johannist nem zavarja Năstase büntetett előélete

Rostás Szabolcs 2019. december 02., 14:52

Adrian Năstase volt kormányfőt is meghívta a román nemzeti ünnep tiszteletére rendezett fogadásra a bukaresti elnöki hivatal, holott a szociáldemokrata politikust kétszer is letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A PSD egykori elnökének a Románia csillaga érdemrend biztosít „kiváltságokat”.

Adrian Năstasét lencsevégre kapták a Cotroceni-ben december elsején rendezett fogadáson Fotó: Sebastian Zachmann

Meglepetésvendéget fedeztek fel a figyelmes bukaresti újságírók a román elnöki hivatal által december elsején a Cotroceni-palotában rendezett fogadáson. A nagy számú meghívott között volt látható Adrian Năstase egykori miniszterelnök, az októberben ellenzékbe került román Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke is. Az Adevărul napilap honlapján megjelent cikk szerint az exkormányfő most először vesz részt az elnöki hivatal által szervezett rendezvényen, amióta Klaus Johannis az államfő.

Az Adevărul és a G4Media portál közölte, Năstase annak a jogszabályi előírásnak alapján kapott meghívást a román nemzeti ünnep tiszteletére rendezett fogadásra, amely erre feljogosítja a Románia csillaga érdemrend birtokosait.

A szociáldemokrata politikus meghívása több szempontból is aggályos, és számos kérdést felvet Klaus Johannis politikájának hitelességével kapcsolatban.

Köztudott, hogy Năstase ellen két alkalommal született ítélet, amelyben korrupcióval összefüggő bűncselekményért letöltendő szabadságvesztéssel sújtották. Először 2012-ben illegális kampányfinanszírozás miatt kapott két év letöltendő börtönbüntetést, 2013 márciusában pedig – nyolc hónap után – feltételesen szabadlábra helyezték. A következő év januárjában egy másik büntetőperben a bukaresti legfelsőbb bíróság zsarolásért és kenőpénz elfogadásáért négy év letöltendő börtönbüntetésre és 400 ezer eurónak megfelelő vagyonelkobzásra ítélte a miniszterelnöki posztot 2000 és 2004 között betöltő politikust.

Johannis utóbbi időben megnyilvánult vehemens PSD-ellenessége ismeretében (az elnök a kampány során visszautasította a vitát Viorica Dăncilával) enyhén szólva is furcsa, hogy a jobbközép államfő meghívta a Cotroceni-be a büntetett előéletű Năstasét. Annál is inkább, mivel az államfő a korábban általa irányított Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának hétfői ülésén úgy foglalt állást: miután a román állampolgárok idén három ízben is a PSD nélküli Romániára szavaztak, ezért 2020 végéig meg kell „szabadítani” az állami intézményeket a szociáldemokratáktól.

Hasonlóképpen megdöbbentő, hogy az exkormányfő kétszeri börtönbüntetése ellenére is birtokolhatja a legmagasabb rangú állami kitüntetést (amelynek nagykereszt fokozatát 2002-ben ítélte oda neki Ion Iliescu akkor államfő), amelynek visszavonására senki nem tett javaslatot eddig. Ennek a lépésnek a megtételére a kitüntetés valamelyik birtokosa jogosult. Ehhez képest Johannis 2016-ban visszavonta Tőkés László 2009-ben kapott állami kitüntetését, amit az 1989-es forradalomban játszott szerepéért kapott. A lépést még Victor Ponta korábbi kormányfő kezdeményezte, amiért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében; a kitüntetés visszavonását a Románia csillaga becsületbírósága terjesztette fel az államelnöknek.

Ugyanez a becsületbíróság két évvel ezelőtt Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt is méltatlannak ítélte a Románia Csillagára, az érdemrend visszavonását kérve a politikus kijelentése miatt, miszerint a románságnak is el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarok nem fogják és nem is akarják megünnepelni az Erdély Romániához csatolását kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat centenáriumát. Johannis azóta még nem döntött az ügyben.

A Krónika megkeresésére Könczei Árpád sajtótanácsos hétfőn elmondta, Kelemen Hunor az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghívást kapott a december elsejei katonai parádéra és a cotroceni-i fogadásra, a meghívóban azonban nem szerepel, hogy RMDSZ-elnöki, parlamenti képviselői minőségében vagy a Románia csillaga birtokosaként kapta. A sajtótanácsos elmondta, a szövetségi elnök nem vett részt a vasárnapi bukaresti rendezvényeken.