Össztűz zúdul a román diaszpórát sértegető PSD-s politikusra

Rostás Szabolcs 2019. december 02., 08:37

Alakulatán belül is élesen bírálják Nicolae Bădălău szociáldemokrata szenátort a külföldön élő románokkal kapcsolatban tett sértő kijelentéséért. Akadnak, akik kizárnák a pártból a korábban miniszteri tisztséget is betöltő politikust.

Nicolae Bădălău

Az ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Giurgiu megyei szervezetének elnöke – aki az államfőválasztás után foganatosított feloszlatásáig tagja volt a párt felső vezetőségének – úgy vélekedett, a román diaszpóra tagjai közül mindössze 700 ezren élnek legális körülmények között fogadott hazájukban, a többiekről pedig azt sugallta, hogy „prostituáltak”.

A 3-5 millióig fennmaradó részt azok a lányok teszik ki, akiket kivisznek ezek” – jelentette ki a futtatók által prostitúció céljából külföldre juttatott nőkre utalva Bădălău.

Később a politikus úgy „pontosított”, hogy nem akart megsérteni senkit, és tiszteli külföldön élő honfitársait, szerinte azonban pontosan össze kell számolni a diaszpóra tagjait, mielőtt növelnék a nekik járó bukaresti parlamenti képviseletet.

A PSD számos politikusa elítélte, és elhatárolódott Bădălău nyilatkozatától. Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke „kisiklásnak” nevezte párttársa szavait, amelyekért nyilvánosan bocsánatot kért. „A PSD valamennyi románt tisztel, éljenek bárhol a világon. Pártunk valamennyi tagjának felhívom a figyelmét, hogy az alakulat újjáépítés alatt ál, és nem tolerálhatunk ilyen kijelentéseket” – posztolta közösségi oldalán a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Ciolacu. Ionel Arsene, a PSD Neamț megyei elnöke szomorúnak és aljasnak nevezte párttársa gesztusát, az alakulat Brassó megyei szervezete ugyanakkor odáig ment, hogy javaslatot tett Niculae Bădălăunak a pártból való kizárására.

Mint ismeretes, a romániai államfőválasztás két fordulója után több párt is a leadott szavazataik számával arányos parlamenti képviseletet sürgetett a külföldön élő románok számára, akiket sokak szerint megillet a képviselői és szenátori mandátumok tíz százaléka. A megmérettetés november 24-i második fordulójában a diaszpórában 944 ezren járultak urnához, a voksok 94 százalékát pedig Klaus Johannis államfő söpörte be. Általános vélekedés szerint a külföldön élő románok ezáltal igyekeztek „megbosszulni”, hogy tavaly augusztus 10-én a csendőrség könnygázt bevetve, gumibotozással verte szét a diaszpórának a PSD-kormányzás elleni tüntetését. 

A PSD közismert a diaszpórában élő románokkal szembeni ellenérzéseiről, számos szociáldemokrata politikus pedig korábban sem riadt vissza külföldön munkát vállaló honfitársai ócsárlásától. A Bădălăuéhoz hasonló sértegetést eresztett meg évekkel ezelőtt Ioan Rus, a párt egykori alelnöke, aki egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: a külföldön dolgozó románok otthon maradt gyermekéből csavargó, a feleségükből pedig utcalány lesz. A kijelentést övező felháborodás nyomán a Victor Ponta vezette kormányban közlekedési miniszterként tevékenykedő kolozsvári politikus lemondott tisztségéről.