Visszahelyezték a győzelem szimbólumát Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2019. december 02., 08:41

Visszakerült a keresztek fölé a győzelmet jelképező stilizált v betű az 1989-es forradalom marosvásárhelyi áldozatai emlékművénél. Az elkorhadt részt a városháza illetékesei pótolták. Ugyanakkor a forradalmárok egy új, a város főterén elesettek áldozatához méltó, kőből készült emlékművet követelnek.

Több tisztelet járna a hősöknek. A forradalmárok azt szeretnék, ha a 2020-as évfordulóra felállíthatnának egy új, kőből készült emlékművet Fotó: Haáz Vince

Jóhiszeműen járt el a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, amikor bő egy héttel ezelőtt, javítás végett eltávolította a Győzelem téri forradalmár-emlékmű felső részét. A fából készült alkotást a napokban megjavították, kiegészítették, így a jubileumhoz méltó módon várja a december 21-ei vérengzés harmincadik évfordulóját. Mivel azonban az önkormányzat nem tájékoztatta szándékáról a forradalmárokat, utóbbiak arra gyanakodtak, hogy valaki az éj leple alatt szánt szándékkal csonkította meg a fából készített alkotást.

Minket senki nem értesített semmiről, így nem tudtuk, kik és miért távolították el a keresztek fölé emelkedő győzelemjelet. Most is azt állítom, hogy ha mindez nem kap sajtóvisszhangot, a v betű nem kerül vissza a helyére”

– jelentette ki Hamar Alpár Benjámin, a December 21. Mártír Város Egyesület elnöke. A város főterén ’89 decemberében puskagolyó által megsebesített férfi meg van győződve: egyeseknek nem érdekük, hogy az utókor méltóképpen ápolja a forradalom és az áldozatok emlékét.

{K1}

Ugyanezt mondta el lapunknak korábban Pajka Attila is, az utcai tüntetések alatt lelőtt Pajka Károly árván maradt fia. A fiatalember nem érti, a városvezetés miért űz gúnyt édesapja emlékéből, amikor a róla elnevezett utcát időnként hol így, hol úgy, de mindenképpen helytelenül feliratozza, majd a korrigálás helyett eltünteti a nevetségesnek bizonyuló táblákat. Hamar Alpár Benjámin szerint

a városvezetés ahelyett, hogy komolyan venné az áldozatok, valamint leszármazottak kéréseit, álforradalmárok és fiktív szervezetek követeléseinek enged.

Az RMDSZ másod-harmadvonalában politizáló férfi saját pártját is felelőssé teszi azért, mert figyelmeztetése ellenére bedől olyan konjunktúralovagoknak, akik a múlt rendszer besúgóiként vagy okirat-hamisítókként most forradalmárok szerepében tetszelegnek.

Mint emlékezetes, az RMDSZ már évekkel ezelőtt is jócskán mellényúlt, amikor marosvásárhelyi tanácsosai révén a román hadseregből és rendőrségből leszerelt tisztek kérését támogatta, akik Ștefan Gușának szerettek volna mellszobrot állítani. A tanácsi határozatot megszavazó önkormányzati képviselők eltekintettek attól, hogy a tábornok 1989 decemberében kulcsszerepet játszott a temesvári mészárlásban. A szövetség helyi vezetői csak a magyar nyelvű sajtó és a forradalmárok nyomására változtatták meg eredeti álláspontjukat. Bakijukra mindössze egy naiv magyarázattal szolgáltak, mondván, hogy a tanácsülésen úgy szavaztak, hogy lényegében „nem is tudták, ki volt és mit tett Gușă tábornok”. A December 21. Mártír Város Egyesület vezetője szerint a bakizások és maszatolások helyett valódi megoldásokra volna szükség. Hamar és társai

azt szeretnék, ha a 2020-as évfordulóra felállíthatnának egy új, kőből készült emlékművet, amely a három évtizede, fából faragottnak lenne a hű mása.

Erre egyelőre nem kaptak semmiféle ígéretet; arra viszont igen, hogy a Pajka Károly neve ismét kikerül a róla elnevezett utca négy sarkára – végre a magyar helyesírás szabályainak betartásával.