A magyarok is kikaptak a spanyoloktól a női kézi-vébén

Krónika 2019. december 01., 13:01

A magyar női kézilabda-válogatott 29-25-re kikapott Spanyolország csapatától a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság vasárnapi játéknapján, a csoportkör második fordulójában, Kumamotóban.

Kim Rasmussen, a magyarok szövetségi kapitánya nem találta meg a nyerő taktikát a spanyolok ellen Fotó: Facebook/Magyar kézilabda-válogatott

Kimondottan rosszul kezdték a meccset a magyarok, védekezésben nem voltak hatékonyak, támadásban sokat hibáztak, így a sokkal lendületesebb és pontosabb spanyolok a hatodik percben már 4-0-ra vezettek, ezért Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért, majd kapust cserélt.

Az MTI beszámolója szerint a folytatásban sem változott a játék képe, a magyarok védekezése nem működött, gólt pedig csak gyors indítás végén tudtak szerezni, felállt védőfal ellen tanácstalanok voltak.

Két kulcsember, Kovacsics Anikó és Háfra Noémi gyengélkedése elbizonytalanította a csapattársakat is.

A spanyol kapuban Zoqbi de Paula minden második lövést hárított, az első magyar védésre viszont több mint 21 percet kellett várni.

Kim Rasmussen addig variálta csapata összeállítását, amíg végre elkezdett működni a támadójáték, Tóth Gabriella irányításával sikerült felzárkózni 11-5-ről 14-12-re, ám az ellenfél ismét egy 4-0-s szériát produkált, és a szünetben öt góllal vezetett.

Kilenc perc telt el a második felvonásból, amikor a magyarok dán szakvezetője ismét időt kért, mert lényegében továbbra sem változott semmi: együttese sok hibával, bizonytalanul kézilabdázott, a sokkal pontosabb és hatékonyabb spanyolok magabiztosan őrizték vezetésüket.
A 43. percben a spanyol csapat elveszítette Cabral Barbosát, aki kilenc kísérletből hétszer volt eredményes, mivel harmadszor is kiállították, így már nem térhetett vissza a pályára.

A magyar kapuba visszaálló Bíró Blankának kilenc védése volt 16 perc alatt, csapattársai azonban rendkívül rosszul lőttek a másik kapu előtt.

Később végre jöttek a gólok, sorozatban négy is, de hiába küzdöttek kitartóan a magyarok, már nem maradt idejük az egyenlítésre. A mezőny legeredményesebb játékosa Cabral Barbosa volt hét találattal.
A két csapat 23. alkalommal találkozott egymással, 11 magyar győzelem és hat döntetlen mellett ez volt a hatodik spanyol siker.

A magyar válogatott, amely szombaton 39-15-re legyőzte Kazahsztánt, kedden Montenegróval, szerdán Szenegállal, pénteken pedig Romániával játszik. Utóbbi korábban 31-16-ra kaptak ki a spanyoloktól, ám a második körben javítottak: vasárnap 29-24-re verték Szenegált. A Jacusiróban rendezett mérkőzés legeredményesebb játékosa a románok kulcsembere, Cristina Neagu volt, aki 16 lövésből 13 gólt szerzett. A csoport harmadik meccsén Montenegró 30-21-re győzte le Kazahsztánt.

Az állás: 1. Spanyolország 4 pont (60-41), 2. Montenegró 4 (59-46), 3. Magyarország 2 (64-44), 4. Románia 2 (45-55), 5. Szenegál 0 (49-58), 6. Kazahsztán 0 (36-69)

A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.