A hírhedt kapzsisági adóról szóló rendelet több pontját is hatályon kívül helyezné az Orban-kabinet

MTI 2019. november 29., 19:16

A novemberben hivatalba lépett román liberális kormány hatályon kívül helyezné az úgynevezett kapzsisági illetékről szóló rendelet több előírását, amelyeket szociáldemokrata elődje fogadott el – nyilatkozta pénteken Ludovic Orban miniszterelnök.

Tettre készen. A liberális kormány a lehető legrövidebb időn belül módosítaná a nagy port kavaró 114-es sürgősségi rendeletet Fotó: PNL/Facebook

A kormányfő elmondta, van néhány feladatuk, amelyeknek az elvégzése nem tűr halasztást, ezek közé tartozik a 2018/114-es számú sürgősségi rendelet bizonyos rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése.

Orban szerint a kormány hatályon kívül akarja helyezni a sürgősségi kormányrendelet cikkelyeinek többségét, amelyek az energiavállalatok, a távközlési cégek, a bankok megadóztatására vonatkozik.

Orban szerint ezek a rendelkezések kedvezőtlenül érintették a versenyszférát. Nem említett konkrét határidőt, de elmondta, hogy gyorsan fognak cselekedni, és a rendelet végleges változatának elfogadása előtt az érintett vállalatokkal is konzultálnak.

A Viorica Dăncilă volt szociáldemokrata miniszterelnök által vezetett kormány tavaly decemberben év végén, gyakorlatilag egyik napról a másikra, előzetes egyeztetések nélkül fogadta el a bankokat, energia- és telekommunikációs vállalatokat, illetve magánnyugdíj-biztosítási alapokat kedvezőtlenül érintő intézkedéseket.

A kormány márciusban enyhítette a bankokra kivetett adót, de a többi területen hatályban maradtak az intézkedések. Az érintett energia- és távközlési vállalatok emiatt több beruházásról lemondtak.