November közepére ígérték, de még nem tudni, ki lesz Jakubinyi György érsek utódja

Bálint Eszter 2019. november 29., 11:48

Bár eredetileg úgy volt, hogy már november közepére kiderül, ki lesz Jakubinyi György utódja a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseki székében, a Szentszék máig nem nevezte meg az új főpásztort, és azt sem lehet tudni, hogy erre mikor kerülhet sor.

Jakubinyi György érsek idén ősszel kérte a nyugdíjazását Fotó: Veres Nándor

 Mint Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök pénteken a Krónika megkeresésére elmondta, miután Jakubinyi György érsek és Tamás József segédpüspök is kérte nyugdíjazását, szeptember végén a bukaresti nunciatúra arról tájékoztatta őket, hogy amikor november közepén Tamás József betölti a 75. életévét, tehát eléri az egyházi nyugdíjkorhatárt, elfogadják mindkettőjük nyugdíjazási kérelmét, és megnevezik az új érseket. Potyó Ferenc elmondása szerint

Jakubinyi György november 16-án megkereste a nunciatúrát, ahol azt közölték vele, ők a maguk részéről mindent előkészítettek, felterjesztettek Vatikánba, ám a Szentszék nem sieti el a döntés meghozatalát.

„Lehet karácsonyra, lehet utána” – válaszolta a pápai prelátus kérdésünkre, hogy mikor derülhet ki az új érsek kiléte, szerinte ehhez „profétai képességre” lenne szükség, hiszen még az is belső titoknak számít, hogy a Szentszék milyen kritériumok alapján választja ki az új főpásztort, vagy hogyan zajlik az információszerzés. Annyi biztos, hogy egyelőre nincs a láthatáron a kinevezés, mivel a Szentszék pár nappal előbb be szokta jelenteni, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az információt a Vatikán hivatalos oldalán.

Addig pedig – Potyó Ferenc szavaival – az élet megy tovább, és amíg formailag fel nem mentik a felelősség alól, Jakubinyi György ellátja az érseki feladatokat.

Amint arról korábban beszámoltunk,

Jakubinyi György betegségre hivatkozva kérte idén ősszel a nyugdíjazását, Tamás József segédpüspök pedig novemberben elérte az egyházi nyugdíjkorhatárt.

A Krónika értesülései szerint Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Schönberger Jenő szatmári püspök, Kovács Gergely okleveles posztulátor, Szénégető István-Barnabás plébános, a főegyházmegyei családpasztorációs iroda vezetője, illetve Kerekes László szentszéki tanácsos is szóba jött, mint Jakubinyi György lehetséges utódja.