Tarthatatlan állapot: késve kapják meg a helyi fejlesztések ellenértékét a községi önkormányzatok

2019. december 01., 13:14

Bonyolult bürokratikus eljárásokat kell végigjárniuk a helyi fejlesztési projektek kezdeményezéséhez és lebonyolításához a községi önkormányzatoknak. Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati szakértője úgy vélekedik, a kormánynak fel kellene gyorsítania a kifizetéseket.

Ilyés Gyula: az állami bürokrácia tömegesen sodorja a vállalkozásokat a a csőd szélére Fotó: szatmár.ro

Nehezményezik a romániai községek képviselői, hogy bonyolult, bürokratikus eljárásokat kell végigjárniuk a helyi fejlesztési projektek kezdeményezéséhez és lebonyolításához. A lapunknak nyilatkozó Ilyés Gyula, a Szatmár megyei Vetés község polgármestere, az RMDSZ önkormányzati szakértője elmondta, az állam késik a kifizetésekkel, ez pedig cégek sokaságát sodorja a fizetésképtelenség szélére.

A Romániai Községek Egyesületének képviselői a héten találkoztak Ludovic Orban miniszterelnökkel, a költségvetés kiegészítéséről és az elvárásokról egyeztettek.

A miniszterelnök arról biztosította a községek vezetőit, hogy a kormánynak szándékában áll felszámolni a bürokráciát és leegyszerűsíteni a közigazgatási procedúrákat.

Az Országos Vidékfejlesztési Programra (PNDL) szükség van, kötelező a kormányszintű, állami támogatás a helyi beruházásokhoz, ám hatalmas gondot jelent, hogy a projektek kifizetése késik – összegezte megkeresésünkre Ilyés Gyula. Rámutatott, rengeteg projektet elindítanak, a cégek licitálnak, elvégzik a munkát, majd sokszor hónapokat, gyakran félévet várnak, míg megkapják a pénzüket.

A vállalkozó elvégzi a munkát, kiszámlázza, ezután kifizeti az áfát, a járulékos adókat, és vár. Azok a cégek, melyek szeptemberben kiszámlázták az augusztusban elvégzett munkálatokat, azt a választ kapták, hogy jövőre kapnak pénzt, mert most nincs. Ez tömegesen sodorja a vállalkozásokat a fizetésképtelenség, a csőd szélére”

– részletezte Ilyés Gyula. Meglátása szerint a kormánynak fel kellene gyorsítania a kifizetéseket. Hozzátette,

Romániában elképzelhetetlen az élet költségvetés-kiegészítés nélkül, hiszen nem lehet előre tervezni, nem elég stabil a gazdasági-pénzügyi helyzet, a költségek, kiadások sem előreláthatóak.

A fogyatékkal élők és gondozóik juttatásait az önkormányzatokra „sózta” a kormány, ezt az összeget az év végén pótolni kell. Más kérdés az önkormányzatok működésére, a bérekre szükséges fedezet. Ilyés Gyula rámutatott, a helyi önkormányzati vezetők felelőtlensége, ha olyan magas fizetéseket határoznak meg az alkalmazottaknak, amit nem tudnak majd kigazdálkodni. „Nagyfokú cinizmusra vall, ha egy közigazgatási egység minden alkalmazottja a törvény által megszabott keretek között a lehető legmagasabb bért kapja. Nem lehetünk felelőtlenek közigazgatási autonómia címén, mert ezzel az elvet kompromittáljuk” – szögezte le Ilyés Gyula.

Az e heti találkozón Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta a községek vezetőinek, három objektív kritérium szerint egészítik ki a költségvetésüket: biztosítják az európai alapokból finanszírozott projektek önrészét, a fogyatékkal élők és gondozóik juttatásait, valamint az önkormányzatok működési és fenntartási költségeit. Mint fogalmazott, biztosítani fogják a pénzügyi forrásokat az intézmények és önkormányzatok jó működésére, a bérek kifizetésére, a szociális juttatásokra és az olyan költségekre mint a közvilágítás vagy a tanintézetek fűtése.