Több mint 70 millió lejt költöttek kampányra az elnökjelöltek

Balogh Levente 2019. november 29., 18:50

Több mint 72 millió lejt költött el a 14 államfőjelölt az elnökválasztás első és második fordulójában – derül ki az Állandó Választási Hatóság (AEP) által nyilvánosságra hozott adatokból, ám a legnagyobb összegből nem a második fordulóba jutott jelöltek valamelyike gazdálkodhatott.

Neki megérte. Klaus Johannis közel 18,5 millió lejnyi közpénzt „kampányolt el” Fotó: Facebook/PNL

Az AEP szerint az első fordulóban Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke 18,2 millió lejt kapott, amely azonban nem teljes egészében származott közpénzekből, egy része magánforrásokból érkezett.

A választást végül megnyerő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt, hivatalban levő államfő, Klaus Johannis sem sokkal kevesebbet költött az első kör előtt: 18 millió lejt használt fel, ez ráadásul mind közpénz volt.

Nem ők költötték azonban a legtöbb pénzt:

Mircea Diaconu korábbi színész ugyanis három forrásból is kapott támogatást, amely jócskán meghaladja a két, második fordulóba jutott jelöltét.

Diaconu a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia alkotta Un Om (Egy ember) szövetség jelöltjeként indult.

Ebbéli minőségében 16 294 924 lej kampánytámogatást kapott. Az ALDE jelöltjeként ehhez még 4 566 424, a Pro Romániáéként pedig 11 728 500-at kapott, vagyis a végösszeg 32 589 848 lej. Ez azonban csupán a negyedik helyre volt elegendő az első fordulóban.

A másik oldalon az Új Románia Párt színeiben induló Sebastian Constantin Popescu állt, aki egyetlen lejt sem költött kampányra,

valamint Ninel Peia, a Román Nép Pártja jelöltje, aki 8000 lejt szánt a kampányra. A második forduló előtt Johannis csupán 400 000 lejt költött, ez mind közpénzből származott. Dăncilă több mint 1,5 millió lejt kampányolt el – ennek nagy része viszont magánalapokból jött. A hatályos jogszabályok szerint azon jelöltek, akik elérik a 3 százalékos támogatottságot az elnökválasztáson, visszakapják a kampányra költött pénzt. Ez idén a 14 jelöltből hatnak – köztük a 3,87 százalékot szerző Kelemen Hunornak, aki 445 ezer lejnyi, magánforrásokból származó költséget írhat le – sikerült.