Kamat jár a cégeknek, ha nem fizet időben az állam, mégsem lépnek a vállalkozók

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. november 30., 18:32

A mindenkori román kormányok általában az adó-visszaigénylések késleltetésével próbálják csökkenteni a költségvetési hiányt. Nincs ez másként idén sem, ám a vállalkozók nagy része nem él jogával.

Érdemes számolni vele. A megkésett áfamegtérítés után kamatot lehet kérni az államtól

Az államnak kamatot kell fizetnie a vállalkozásoknak, ha késik az általános forgalmi adó (áfa/TVA) megtérítésével – hívják fel a cégvezetők figyelmét az adóügyi szakemberek annak apropóján, hogy a szociáldemokrata párti (PSD) kormány egyebek mellett ezeknek az összegeknek a visszatartásával próbálta minél alacsonyabb szinten, lehetőleg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani az idei év költségvetési hiányát. Mint utólag kiderült, nem sok sikerrel. Most viszont a nemzeti liberális párti (PNL) kormány megígérte, hogy a büdzsé kiigazításakor irányoz elő anyagi erőforrásokat az elmaradt áfamegtérítés kifizetésére.

Ez azonban sok vállalkozás esetében számít megkésettnek, így a törvényi előírásoknak megfelelően nyugodtan kérhetnének kamatot, sőt kártérítést is az államtól.

Napi büntetőkamat jár

„Az adófizetők egy egyszerű kérés alapján 0,02 százalékos kamatot kérhetnek minden nap késlekedés után. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a kamatokat átlagban bírósági döntés nyomán fizetik ki, az adóhivatalok ugyanis elutasítják vagy ignorálják a kamatigényléseket” – mutatott rá az Avocat.net jogi ügyekkel foglalkozó portálnak nyilatkozva Costin Manta, az EY Románia adóügyekkel foglalkozó senior menedzsere. Mint részletezte,

a kamatot akkor kell kérni az adóhivatalban, amikor megtérítik az áfát, hiszen akkor válik ismertté a pontos összeg, amely után az államnak kamatot kellene fizetnie.

Kártérítés ellenben már csak peres úton igényelhető.

Tartanak az államtól
a vállalkozók

„Általában az adó-visszaigénylések késleltetésével próbálják csökkenteni a költségvetési hiányt a romániai kormányok, a vállalkozók nagy része pedig még mindig tart az adóhatóságtól, nem él jogával, és nem kéri a késedelmi kamatot” – fejtette ki a Krónika megkeresésére Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó. Mint rámutatott, általában az év végén vannak nagyobb késések az áfa-visszautalások terén. Az állam úgy próbálja csökkenteni, szinten tartani a költségvetési hiányt, hogy azokat az összegeket, melyeket az áfából vissza kell utalni a vállalkozóknak, a következő évi büdzsére terheli. Az év végi kifizetéseket tehát eltolják a következő év elejére, ezzel pillanatnyilag korrigálják valamennyire a hiányt, de valójában csak görgetik előre a problémát – részletezte a szakértő.

Hozzátette: az adóeljárási törvénykönyv értelmében, ha az állam nem fizet határidőre, az adófizető arra az időszakra kérheti a kamatot.

Ez egyszerűen működik, egy kérést kell benyújtani az adóhatósághoz, az adófizetőnek joga van ugyanahhoz a kamatlábhoz, amit az állam hajt be rajta, ha késik a kötelezettségeivel. Ha ezt a kérést nem veszik figyelembe, akkor bírsághoz lehet és kell fordulni, amely minden esetben kimondja, hogy az államnak törlesztenie kell a kamatot”

– hívta fel a figyelmet az adótanácsadó. Hozzáfűzte: mivel a késések gyakoriak, a kamatot sok vállalkozónak kellene kérnie, ám mégis kevesen teszik meg. „Sajnos még mindig sokakban él a kommunizmusból ránk maradt beidegződés, hogy a rendőrséggel, a pénzüggyel nem húzunk ujjat. Pedig nem fognak szobrot állítani a vállalkozónak, ha nem kéri a kamatot a megkésett áfa visszautalásra. Ez ugyanúgy az adófizető joga, mint ahogy az adóhatóság joga, hogy behajtsa az adókat, a késés esetén kiszámolt kamatokat. Mindenkit arra biztatok, éljen ezzel a jogával” – összegzett Debreczeni László.