Igazolta az alkotmánybíróság Klaus Johannis újabb elnöki mandátumát

Krónika 2019. november 28., 18:22

A bukaresti alkotmánybíróság igazolta az elnökválasztás második fordulójában győztes Klaus -johannis államfő újabb elnöki mandátumát csütörtökön, miután a központi választási bizottság (BEC) megküldte a taláros testületnek az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke (jobbra) átadja a mandátumigazoló határozat egy példányát Klaus Johannisnak Fotó: Presidency.ro

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke átadta a mandátumigazoló határozat egy példányát Johannisnak, egy másik példányt pedig a parlamentnek küldenek, amely előtt az újraválasztott elnök decemberben leteszi a második mandátuma kezdetének számító hivatali esküt. Az alkotmánybíróság ünnepi ülésén Klaus Johannis rámutatott: első ötéves mandátuma tele volt kihívásokkal, de határozottan szembeszállt azokkal a visszalépésekkel, amelyek a demokráciát fenyegették.

Azt ígérte, továbbra is elszánt védelmezője lesz a demokráciának, az 1989-es decemberi forradalomban véráldozattal kivívott, és azóta az alkotmány által is szentesített alapjogoknak.

„Továbbra is teljes határozottsággal ki fogok állni a jogállamiság és Románia európai jövője mellett. Ezek az elvek vezérelték minden eddigi cselekedetemet és döntésemet, és ez az az irány, amely mellett a román állampolgárok is hitetet tettek idén három egymást követő alkalommal: az európai parlamenti választáson, az igazságszolgáltatásról rendezett népszavazáson és az elnökválasztáson” – idézte az MTI Johannist.

Hozzátette: akik az igazságszolgáltatás függetlensége ellen intéztek támadást, szigorú, de megérdemelt büntetést kaptak a választóktól, és ez valamennyi politikai döntéshozónak egyértelművé tette, hogy senki sem állhat a törvények felett, az állam intézményeinek pedig jóhiszeműen együtt kell működniük egymással.

A BEC által közzétett végeredmény szerint Johannis a november 24-i második fordulóban 6 509 135 szavazatot (66,09 százalékot), míg ellenfele, Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő 3 339 922 szavazatot (33,91 százalékot) szerzett. Az elnökválasztás második fordulójában a 18,3 millió román választópolgár 54,86 százaléka járult az urnákhoz. Klaus Johannis december 21-én kezdi meg második ötéves elnöki mandátumát a román állam élén.