Az RMDSZ kételkedik az államfő által javasolt előrehozott választás megvalósulásában

Balogh Levente 2019. november 28., 18:24

Bár Klaus Johannis államfő előre hozott választásokat szeretne, az RMDSZ nem hiszi, hogy azok kiírásáról sikerül megállapodniuk a parlamenti pártoknak.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető szerint kizárt, hogy tavasszal előrehozott választásokat tartsanak Fotó: Haáz Vince

Nem hiszi Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, hogy már tavasszal előrehozott parlamenti választásokat írnának ki, ahogy azt Klaus Johannis államfő szorgalmazza.

Az elnök szerdán este beszélt arról, hogy tavasszal kellene előre hozott választásokat tartani.

Johannis azt mondta: konzultálni fog ez ügyben a parlamenti pártokkal, de nem számít arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetért a kezdeményezéssel.

„A PSD soha nem értett egyet azzal, amit én vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mondtunk, nem gondolom, hogy most hirtelen barátságosak lettek, és nem is számítok rájuk. A PSD-t drasztikusan szankcionálták a választók. Ha értettek ebből valamit, rendben. Ha nem, akkor velük vagy nélkülük folytatjuk” – mondta az államfő a szociáldemokraták európai parlamenti és államfőválasztáson elért eredményére utalva.

Johannis arról is beszélt:

a polgármestereket két fordulóban, a megyei tanácselnököket pedig nem közvetlenül, hanem a megyei tanácsosok közül kell megválasztani.

Az előre hozott választások kiírását Johannis és a korábban általa vezetett PNL mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is támogatja.

 Korodi Attila, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője a Krónikának csütörtökön arról beszélt: nem számít arra, hogy ez bekövetkezne.

Az RMDSZ nem riad vissza ettől, ha ilyen helyzet áll elő, akkor előre megy, és tisztességesen részt vesz a választásokon. Viszont biztos nem lesz ilyen helyzet.

Én nem látom azt a politikai helyzetet, hogy a parlamentben erre vonatkozóan politikai többség legyen. Nagyon komoly megállapodásokat kellene kötnie a liberális pártnak a kisebb ellenzéki alakulatokkal, amely azt eredményezné, hogy azok garantáltan bejussanak a választások után a parlamentbe. Ezek jól hangzanak, és a határozott államfői attitűdöt erősítik, de racionálisan modellezve nem látom ezt elképzelhetőnek” – jelentette ki lapunknak Korodi.

Kérdésünkre, hogy az RMDSZ hajlandó lenne-e megállapodást kötni a PNL-lel, politikus elmondta: az RMDSZ sem akadályozni, sem elősegíteni nem kívánja a folyamatot. „Azt gondoljuk, hogy ezek megint olyan álságos viták, amelyek csak kárt okoznak a valamennyire még normálisan megtervezhetőnek tűnő 2020-as évben is. Ha van egy erős többségi akarat, akkor ez az ügy előre tud menni. De nem az RMDSZ-nek kell ezt eldöntenie, mert az RMDSZ és a két nagyobb ellenzéki párt messzemenően nem elég ehhez” – emlékeztetett.

Felvetésünkre, hogy amennyiben mégis sikerül a parlament többségét az előre hozott választások mellé állítani, hajlandó lenne-e az RMDSZ az 5 százalékos parlamenti küszöb biztos megugrása érdekében egyeztetést kezdeni az együttműködésről az Erdélyi Magyar Néppárttal és a Magyar Polgári Párttal, Korodi kifejtette: ezt nem tartja aktuálisnak.

„Az RMDSZ bebizonyította az elmúlt években, hogy lehet racionálisan építkezni a kisebb politikai alakulatokkal együtt is a magyar közösség érdekében, viszont ezzel előre futnánk.

Először is az önkormányzati választásokról kell velük egyeztetnünk. Minden másról azért korai, mert nem lesz ilyen helyzet. Ön el tudja képzelni, hogy rövid időn belül két kormányt meg fog buktatni a parlament? Szerintem nem”

– szögezte le Korodi.

Felvetésünkre, hogy a PSD két saját kormányfőjét is megbuktatta az elmúlt években kifejtette: nem tartja valószínűnek, hogy a most ellenzékbe szorult PSD, amely azonban még mindig uralja a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékát, megbuktatja a jelenlegi kormányt az előre hozott választások érdekében.

A parlamenti választások jövő év végén esedékesek, a PNL és az USR azért szeretne előre hozott választásokat, mivel a felmérések alapján mindkét alakulat úgy érzi, hogy jól szerepelne, a megtépázott népszerűségű, frissen ellenzékbe szorult PSD viszont éppen ezért ellenzi a korai voksolást.