Magyar nyelvű pannókat helyeztek ki Kolozsváron

Pap Melinda 2019. november 29., 08:02

Látszik a fény az alagút végén, mondhatnák, ugyanis többnyelvű – román, magyar és angol – pannókat is kihelyezett kolozsvári fényinstallációi mellé a Light on Romania. Ezek az első magyar nyelvű pannók melyek kikerülnek a kincses város köztereire.

Fény az alagút végén. A Sétatéren található installáció és a pannó szövege Fotó: Krónika

A fiatal művészek által elindított projekt már tavaly belopta magát a kolozsváriak szívébe, és az idén második kiadását ünneplő fényfesztivál szervezői úgy döntöttek: beépítik a magyar nyelvet a kommunikációba.

A Lights On Románia azért döntött a magyar nyelv használata mellett, mert szeretnénk, hogy a kolozsvári magyarok is élvezhessék a fényinstallációkat.

Mi több, Erdély minden szegletéből érkeznek magyarok Kolozsvárra, ez is egy plusz ok” – indokolta a döntést korábbi közleményében Andi Daiszler, a fényfesztivál igazgatója.

A kültéri pannók mellett a projekt teljes kommunikációja három – román, magyar és angol – nyelven zajlik, honlapjuknak is van magyar verziója, melyen az installációk listája is elérhető.

Gaia – a Föld a The Office irodaház előterében Fotó: Facebook/Lights on Romania

A Lights On idei kiadása november 21. és december 15. között látható Kolozsváron. A fesztivál híres nemzetközi és helyi művészek fényszobrait állítja ki kolozsvári helyszíneken,

többek között a The Office irodaház belsejében vagy az Erzsébet-hídon, ahol a Nekem is (Și mie) felirat a londoni Hiányzol-ra (Mi-e dor de tine) felel, és a több millió külföldre emigrált honfitársunkra utal.

Hiányzol – Londonban Fotó: Facebook/Lights on Romania

Nekem is – Kolozsváron Fotó: Facebook/Lights on Romania

A művészek Mátyás-ház előtti tavalyi installációja annyira elnyerte a lakosok tetszését, hogy egész évre ott marasztalták.

A Mátyás-ház előtti fényinstalláció tavaly került ki, azóta is a kolozsváriak kedvence Fotó: Facebook/Lights on Romania