Megtorpant a lej lejtmenete, de korai lenne fellélegezni

Bálint Eszter 2019. november 28., 17:08

Bár csütörtökön a reggeli órákban még úgy nézett ki, hogy újabb történelmi mélypontra süllyed a román deviza az egységes európai fizetőeszközhöz képest, erre végül nem került sor, az árfolyam még esett is az előző naphoz képest.

Megtorpant, de tovább eshet. A szakértők a román fizetőeszköz további gyengülésére számítanak Fotó: Jakab Mónika

A Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtökön 13 órakor 4,7788 lej/eurós referencia-árfolyamot adott ki a szerdai 4,7792-es szint után. Mint ismeretes, a legutóbbi történelmi csúcsot a múlt csütörtökön regisztrálták, 4,7808 lej/euró volt a hivatalos kurzus.

Ezzel szemben mindenki újabb rekordra számított, hiszen a pénzpiaci tranzakciók már szerda délután 4,8 lej/eurót meghaladó árfolyamon zajlottak, és csütörtök reggel is hasonló szinten indult a kereskedés. A valutaváltóknál közben csütörtök reggel 4,69–4,77 lej közötti összeget adnak egy euróért, ám ha valaki valutát akar vásárolni, akkor egy euróért akár 4,8–4,9 lejt is le kell pengetnie.

Korai lenne viszont fellélegezni. A CFA Románia által végzett felmérés szerint

a pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy az elkövetkező 12 hónapban 4,8597 lej/eurós szintig nő az árfolyam.

Az Economica.net gazdasági portál által idézett, név nélkül nyilatkozó bankár is úgy vélekedett, a lej lejtmenete az elkövetkező időszakban folytatódni fog.

Közben Mugur Isărescu jegybankelnök újfent arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek mintegy 2 százalék körüli értékvesztése nem nagy ügy, célja pedig éppen az, hogy mérsékelje a piacra nehezedő nyomást, megakadályozza az egyensúlyvesztést, és elfogadható szintre juttatja a versenyképességet.