Továbbra sem merik bevállalni a cégek a válaszúti Bánffy-kastély felújítását

Pap Melinda 2019. november 30., 12:16

Sokadjára volt kénytelen meghosszabbítani a válaszúti Bánffy-kastély restaurálására kiírt licitet a Kolozs megyei önkormányzat. Vákár István alelnök maga sem érti, miért nem akad jelentkező. 

A válaszúti Bánffy-kastély

Nem akadt jelentkező a válaszúti Bánffy-kastély uniós forrásokból történő felújításához, így a Kolozs megyei önkormányzat meghosszabbította a licitet – mondta el a Krónikának Vákár István.

Az RMDSZ-es alelnök szerint kénytelenek addig megismételni a procedúrát, míg nem találnak kivitelezőt a nagyszabású munkálatra.

„Még nem késtünk sokat, de persze árt az ügynek, hogy nem akad jelentkező” – mondta Vákár arra utalva, hogy kivitelező hiányában akár az uniós finanszírozást is elveszítheti az önkormányzat. Hangsúlyozta, augusztusban 30 százalékkal megemelte a munkálatokra szánt pénzkeretet, így nem értik, miért nem akarja senki bevállalni a munkálatot.

A válaszúti Bánffy-kastély kulturális és turisztikai hasznosítása című projekt alapfinanszírozását az Európai Unió biztosítja, az önkormányzat 2017-ben nyert közel 20 millió lej értékű támogatást a Regionális Operatív Program keretében.

Az eredetileg 42 hónaposra tervezett kivitelezési idő alatt kívül és belül egyaránt felújítanák az épületet, és parkosítanák a körülötte lévő területet. A kihívást azonban kétségkívül a belső munkálatok, a neoreneszánsz faburkolat és bútorzat helyreállítása jelenti, a felbecsülhetetlen értékű berendezés egyedülálló Erdélyben.

A kastély neoreneszánsz berendezése Fotó: Facebook / Hegedüs Csilla

A tervek szerint a felújítás után a kastélyban kulturális központ működik majd, az új, ezután létrehozandó intézmény a megyei tanács fennhatósága alá tartózik és saját alkalmazottai lesznek.

A kulturális intézményben tárlatokat, komolyzenei koncerteket, divatbemutatókat, konferenciákat tartanának, az uniós szerződés alapján a felújítást követő első öt évben ingyen látogathatják majd az érdeklődők.

{K1}

A válaszúti Bánffy-kastély Kolozsvártól 26 kilométerre, a Kallós Zoltán által létrehozott válaszúti néprajzi múzeumtól pár száz méterre található. A 4,5 hektáros területet felölelő, neoklasszikus eklektikus stílusban épült kastély és környéke a Bánffy család nyári rezidenciája volt. A főúri családnak már a 18. század második felében állt az udvarháza Válaszúton, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott, és a 19. század második felében nyerte el jelenlegi formáját.

A kastély legnagyobb értékét a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik. A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja.

Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.

A kommunizmus idején államosított épületben 2007-ig kisegítő iskola működött, azóta nincs használatban. A Bánffy család bárói ágához tartozó utolsó tulajdonosai örökösök nélkül haltak meg, így a kastélyt a rendszerváltozás után senki nem igényelte vissza.