Megszületett a transzilván krimi – Kolozsváron tartották a Valan erdélyi premierjét

Pap Melinda 2019. november 28., 16:13

A tökéletes helyszín, Balánbánya megtalálása után kifejezetten erdélyi színészekre íródott a Valan – A tündérek völgye című lélektani krimi forgatókönyve. Bagota Béla magyar rendező alkotásának erdélyi premierjét szerda este tartották Kolozsváron, a film több erdélyi településen láthat&

A stáb tagjai a kolozsvári Győzelem moziban a szerda esti premiert követő közönségtalálkozón Fotó: Pap Melinda

Erdélyben elsőként a kolozsvári közönség láthatta a Valan – Az angyalok völgye című thrillert, Bagota Béla magyar rendezőnek a Hargita megyei Balánbányán, zömében erdélyi színészekkel forgatott alkotását. Mellyel megszületett a „transzilván krimi” – jelentette ki Kántor László producer a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban tartott szerdai esti közönségtalálkozón.

A kisebb technikai malőr miatt részben a film vetítése előtt tartott közönségtalálkozón Bagota Béla rendező Jakab-Benke Nándor filmkritikus, egyetemi tanár kérdéseire válaszolva elmondta: a fejében elsőként a helyszín – egy havas bányaváros – jelent meg, és mivel Magyarországon nehéz ilyet találni, Kántor László producer ajánlására Erdélyben kezdtek el keresgélni. 

Amikor Balánbányát megláttam, tudtam, hogy ott kell leforgatni. Onnantól azt is tudtam, ez egy erdélyi történet, és a forgatókönyvet is eszerint írtam. Ezáltal lett a film és történet teljes értékű”

– jelentette ki a rendező. Bagota Béla  „autentikus arcokat” akart, így eleve erdélyi színészeket keresett a filmhez. „Fontos volt, hogy Balánbányát „ne tömjük ki” budapesti színészekkel” – fogalmazott, és a szereplők válogatásában a román nyelvtudás is szempont volt.

Tollas Gábor és Krisztik Csaba a Valan című filmben Fotó: Mozinet

A szereplőket zömében kolozsvári, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi színészek alakítják,

a főszereplő Krisztik Csaba is margittai születésű. 14 éves korában települt ki Magyarországra, talán épp a román nyelvtől menekült, mondta nevetve.

Így kicsit a sors iróniájának is tekinti, hogy olyan filmben kapott elsőként főszerepet, ahol a dialógusok fele románul zajlik.

{K1}

„Nagyon nagy szükségem volt a román nyelvre ahhoz, ahogy hiteles legyek, meglepően hamar a számra álltak a román mondatok” – fogalmazott a Pétert alakító Krisztik Csaba.

Meglepetésre az is kiderült, hogy Bagota Béla rendező eredetileg vígjátéknak szánta alkotását, de hamar rájött, hogy krimi lesz belőle. A castingról elmondta, kezdettől érezte, hogy Krisztik Csaba megfelelő a főszerepre, ami be is bizonyosodott, így a többi szereplőt már „csak mellé kellett rakni”.

A főbb szerepekben Nyakó Júlia, és az erdélyi színjátszás ismert alakjai, Hatházi András, Tollas Gábor, Mátray László, Pál Emőke és Rácz Endre látható. A film zenéjét a kolozsvári származású Márkos Albert szerezte. 

A feszült lélektani krimi fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. Péter nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz, életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja, akinek 22 éve veszett nyoma, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba. 

Forgatás Balánbányán Fotó: Mihály László

A Valan premierjét a napokban több erdélyi városban is közönségtalálkozó kíséri, majd a Fimtett forgalmazásában látható a mozikban.