Pataky István 2019. november 28., 08:14

Román bemutatkozás Békéscsabán

Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete a minap egy békéscsabai, ünnepinek szánt eseményen, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata megalakulásának 20. évfordulóján tartotta időszerűnek tudatni, hogy a magyar kormány nem folytatott „előzetes, részletes tárgyalásokat” a román kabinettel az „úgynevezett” erdélyi gazdaságfejlesztési programról, s azt kétoldalú megállapodás sem előzte meg, holott az „természetes lenne”. Eddig a sérelem. De Lazurca folytatta. Szerinte a program csakis a bukaresti hatóságok közreműködésével valósulhat meg átláthatóan és diszkriminációmentesen.

Tulajdonképpen nem olyan nagy baj, hogy az, amit magyar oldalról majd' mindenki sejtett, most nyilvánvalóvá vált: az új román kormány távolról sem barátkozós viszonyra törekszik Magyarországgal. A Johannisékért rajongó bukaresti média már jó ideje felgyűrt ingujjal gyalázza Orbán Viktort és a „Putyin-barát, illiberális” budapesti vezetést. A PNL és az USR holdudvarába tartozó elemzők papagájként ismétlik minden adódó alkalommal „a jogállamot semmibe vevő” magyar kormány „revizionista” törekvéseit. Úgy tűnik, a hatalomra került liberálisok valóban valamiféle veszélyt látnak Orbán Viktorban, a békéscsabai performansz után nehéz más következtetésre jutni.

Itt érdemes gyorsan leszögezni, hogy a magyar–román kétoldalú viszonynak nem kell feltétlenül barátinak lenni. Bőven elég a kölcsönös tiszteleten, érdekek menti együttműködésen és párbeszéden alapuló kapcsolat. Ez utóbbi vágy megvalósulására még van esély. Tárgyalni kell külügyminiszteri és miniszterelnöki szinten is. A terítékre kerülő kérdések a feleken múlnak, a kedvenc étkektől kezdve a gázvezetéken át egészen a gazdaságfejlesztési támogatásokig gazdag témaválasztékból válogathatnak. A kétoldalú egyeztetés, kibeszélés egyetlen alternatívája az üzengetés és az odamondás. Utóbbi annyit ér, mint a Facebookon beszólogatók véleménye: felheccel, de semmit nem ér.

2020 itt van a nyakunkon. Ha úgy érezzük, hogy idén túl sok politikával zavartak bele mindennapjainkba, akkor készüljünk még rosszabbra: jövőre is két választással „kedveskednek” nekünk Romániában. És ne gondoljuk azt, hogy ha 2019-et letudhattuk magyar kártyás kampány nélkül, akkor ezután már mindig így lesz. 2020 a százéves Trianonról is szól majd. Kell-e ennél jobban tálalható politikusi csemege? Magyarország és Románia között ma nincs diplomáciai alá-fölé rendeltségi viszony. A magyar kormány szomszédsági politikája évek óta ismert: úgy próbálja támogatni a különböző országokban élő külhoni magyarokat, hogy közben a közös érdekek mentén törekszik jó viszonyra a térségbeli államokkal. Ez a politika Ukrajna kivételével működik. A választási csatározásokkal és történelmi sérelmekkel különösen terhelt 2020-as év alakulása magyar–román viszonylatban a hangsúlyokon is múlik. Az új román kormány Lazurca nagykövet tolmácsolásában tett egy lépést a konfliktuskeresés irányába.