„Papírvágó bizottság” alakul a tanügyben alkalmazott hatalmas mennyiségű fölösleges papírmunka csökkentésére

Bíró Blanka 2019. november 30., 08:22

Túlbonyolítja az oktatás folyamatát az a több tucatnyi dokumentum, jegyzőkönyv, igazolás, regiszter, amelyek elkészítését fölöslegesnek tartják a pedagógusok, mivel nem értékeli ki senki ezeket. 

Grafikonok, kimutatások elkészítése nehezíti a tanárok munkáját Fotó: Kristó Róbert

 A romániai közoktatásban összesen 42 bizottságot, dokumentumot, igazolást, regisztert találnak feleslegesnek és javasolnak megszüntetésre a pedagógusok és a szülők. Monica Cristina Anisie oktatási miniszter november közepén írta alá a rendeletet, amivel létrehozta azt a bizottságot, amelynek feladata, hogy megkönnyítse a pedagógusok munkáját, csökkentse a mindennapjaikat megnehezítő papírmunkát.

A bizottságban az oktatás minden ágazata képviselteti magát, 32 tagja van, köztük a Human Catalyst Egyesület, amely online felmérést végzett a pedagógusok és a szülők körében arról, hogy milyen papírokat tartanak feleslegesnek.

A 303 pedagógus és tizenkét szülő javaslatai alapján összeállított lista 42 tételt tartalmaz, a megkérdezettek szerint ezek teljesen feleslegesek és túlbonyolítják az oktatás folyamatát.

Az edupedu.ro oktatási portál beszámolója szerint a listán szerepelnek a különböző jegyzőkönyvek, például a szülői tanácsadásról készítettek, a három példányban kért óratervek, a szolgálatos tanárok regisztere, különböző bizottságok, félévi és éves jelentések, az osztályfőnöki mappa, a tanév elején kért háziorvosi igazolás, a tornaórára kért orvosi igazolás, a metodikai bizottságok jegyzőkönyvei, jelentései, az érettségi felkészítők grafikonjai, az „iskola másként” hét jegyzőkönyvei, a félévi dolgozatok ütemtervei, a szülőértekezletek meghívói.

A listán felsorolt tételek feleslegességét általában azzal indokolják, hogy ezeket soha nem értékeli ki senki, a tornaórára kért orvosi igazolás kiállításakor nincs idő a gyerek alapos megvizsgálására, tehát csak a papír a lényeg, nem a tartalom.

A papírmunka csökkentésével megbízott bizottság javaslatait közvitára bocsátják, és a második félév kezdetéig lehet észrevételeket hozzáfűzni. Az oktatási miniszter különben Facebook-oldalán is tájékoztatott a bizottság megalakulásáról, az elektronikus levélcímét is közzétette: a pedagógusok a monica.anisie@edu.gov.ro címre írhatják meg mindazt, amiről úgy érzik, feleslegesen nehezíti a munkájukat.

Monica Cristina Anisie azt ígéri, hogyha az oktatásban dolgozók is kiveszik a részüket a folyamatból, akkor a következő tanév ilyen tekintetben már teljesen átalakul.

Rengeteg felesleges papírmunka terheli a pedagógusokat, a különböző értekezletekről a jelentéseket csak azért írják, hogy legyen meg, de nem olvassa el soha senki, nagyon sok kimutatást, statisztikát kérnek, például, hogy hány fiú-lány van az osztályban, hányan vidékiek, és hányan városiak”

– szögezte le lapunknak Szőcs-Torma Katalin. A sepsiszentgyörgyi angol szakos tanár rámutatott, a tanév elején, majd a félév és a tanév végén „borítja el a tanárokat” a papírmunka. Tanév közben az első fokozattal rendelkező tanároknak már nem kell mindent „lepapírozniuk”, ők maguknak készítenek óratervet, vázlatot, de például az óvodapedagógusoknak a nap minden percében elvégzett tevékenységükről be kell számolniuk, ami túlzottan és feleslegesen leterheli őket. Szőcs-Torma Katalin szerint az iskolán kívüli tevékenységekhez kapcsolódó bürokráciát kellene teljesen megszüntetni. Hiszen például egy kirándulás megszervezéséhez tucatnyi dokumentum és jóváhagyás szükséges, ezzel azoknak a pedagógusoknak is elveszik a kedvét, akik különben szívesen vállalnának többletmunkát.