Klaus Johannis nem mondott le az előre hozott választásokról

Krónika 2019. november 27., 20:50

Tavasszal kellene előre hozott választásokat tartani – jelentette ki szerdán a Cotroceni-palotában Klaus Johannis államfő, aki újfent szorgalmazta a polgármesterek két fordulóban történő megválasztására való áttérést.

Fotó: Presidency.ro

Johannis az általa elnökölt, nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését követően azt mondta: konzultálni fog ez ügyben a parlamenti pártokkal, de nem számít arra, hogy a – nemrég ellenzékbe került – Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetért a kezdeményezéssel.

„A PSD soha nem értett egyet azzal, amit én vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mondott, nem gondolom, hogy most hirtelen barátságosak lettek, és nem is számítok rájuk. A PSD-t drasztikusan szankcionálták a választók. Ha értettek ebből valamit, rendben. Ha nem, akkor velük vagy nélkülük folytatjuk” – idézte az államfőt az Agerpres hírügynökség.

Johannis kitért arra is, hogy szerinte a polgármestereket két fordulóban, a megyei tanácselnököket pedig nem közvetlenül, hanem a megyei tanácsosok közül kell megválasztani.

Az államfő a Cotroceni-palotában azt mondta: ez a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) álláspontja is, és meg fogják keresni a módját, hogy ilyen értelemben módosítsák a választási törvényt. Az államfő szerint vannak olyan pártok – és itt a Szociáldemokrata Pártot (PSD) említette –, amelyek nem értenek egyet ezzel a javaslattal. Mint ismeretes, a kétfordulós polgármester-választásra történő áttérést az RMDSZ is elutasítja.