Jövőre 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke: a kormányfő szerint nem okoz „apokalipszist” a nyugdíjemelés

Bálint Eszter 2019. november 27., 19:11

Nem marad el a nyugdíjtörvénybe foglalt 40 százalékos nyugdíjemelés – Ludovic Orban kormányfő ígérete szerint alkalmazni fogják a szociálliberális kabinet által elfogadott, minden irányból bírált, ám Klaus Johannis államfő által végül kihirdetett nyugdíjtörvényt.

Kisakkozzák. Ludovic Orban bejelentése szerint szeptemberről több pénzt kapnak a nyugdíjasok Fotó: Beliczay László

 Biztosan nő jövőre a nyugdíjpont értéke – ígérte meg szerdán Ludovic Orban kormányfő. Mint fogalmazott: „hatályban van egy törvény, amit szándékunkban áll alkalmazni”. Mint mondta, a kormány a 2020-ra előirányzott nyugdíjemelésekkel készíti elő a jövő évi állami büdzsét, ez pedig megfogalmazása szerint nem fog „költségvetési apokalipszist” eredményezni.

„Mindenki arról beszél, hogy amennyiben gyakorlatba ültetjük a nyugdíjtörvényt, az költségvetési apokalipszist fog eredményezni. Szerintem semmiféle költségvetési apokalipszis nem lesz” – szögezte le a miniszterelnök. Hozzátette egyúttal:

a nyugdíjtörvény már hatályban van, annak módosításához parlamenti többségre van szükség.

„Már most leszögezem: nem akarok ilyen életbevágó és érzékeny kérdésekben sürgősségi rendeleteket kibocsátani. Nagyon komolyan fel kell mérnünk, milyen intézkedéseket kell meghoznunk, és milyen reális kapacitásunk van ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a nyugdíjak kifizetését” – fogalmazta meg Orban.

A miniszterelnök ugyanakkor szerdán bejelentette,

a kormány elemzést készít a nyugdíjrendszer kapcsán, ám nem az elkövetkező időszakban tervezik a módosításokat.

„Van egy kormányprogramunk. Ebben nagyon világosan benne van, hogy egy nagyobb csapat helyre hozza mindazt, amit helyre kell hozni a nyugdíjrendszerben, hatástanulmányokat készít, és csakis a hosszú távú prognózisok mentén rukkolunk majd elő a módosítással” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette:

valószínűtlen, hogy a parlament választási évben módosítsa a törvényt”.

A különleges nyugdíjakkal kapcsolatos álláspontját firtató kérdésre válaszolva jelezte egyúttal, hogy a témában is „igen komoly vizsgálatot” készítenek. „Nagyon egyszerű azt mondani, hogy eltörlöm a különleges nyugdíjakat. Intézkedéseket kell hozni, amelyek orvosolják a különböző méltánytalanságokat” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök nyugdíjemeléssel kapcsolatos kijelentései olyan összefüggésben hangzottak el, hogy kedden Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza úgy nyilatkozott, a nyugdíjtörvény elnapolása az egyetlen megoldás arra, hogy 2020-ban és 2021-ben ne nőjön robbanásszerűen a költségvetési hiány.

Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, Klaus Johannis államfő idén július elején hirdette ki az azóta megbukott szociálliberális kormány által elfogadott, alkotmánybírósági döntés után újratárgyalt nyugdíjtörvényt.

A jogszabály értelmében fokozatosan nő a nyugdíjpont értéke: 2019. szeptember elsejétől 1265 lejre, 2020. szeptember elsejétől 1775 lejre, 2021. szeptember elsejétől pedig 1875 lejre emelkedik.

Az ellenzék több vezetője már akkor úgy nyilatkozott, hogy az új nyugdíjtörvény nem tartható fenn, és az elkövetkező években a kormánynak gondot fog okozni a megemelt nyugdíjak folyósításához szükséges összegek előteremtése. Kiemelték, a jogszabály költségvetésre gyakorolt hatása óriási. Traian Băsescu exállamfő akkor úgy vélekedett, legkésőbb három év múlva egy kormány kiáll majd a nyilvánosság elé, és kimondja, nem tudja folyósítani ezeket az összegeket. Ám Mihai Fifor, az akkori kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára egy Facebook-bejegyzésben arra kérte az ellenzéket, ne nevezzék „választási alamizsnának” a nyugdíjtörvényt. Leszögezte egyúttal, hogy az ellenzéki honatyák „az irodakukac látásmód rabjai”, akik nem veszik figyelembe a költségvetési bevételek növekedését.

Nem emelnék a büntetőpont értékét

Ludovic Orban kormányfő szerdán arra tett javaslatot, hogy ne függjön többé a sofőröket sújtó büntetőpont értéke a mindenkori minimálbér szintjétől. „Tudom, hogy be van fagyasztva. Ez volt a befagyasztás lényege, hogy ne függjön a minimálbértől. Én inkább egy törvénytervezettel rukkolnék elő, ami nem kötné többé a minimálbérhez a büntetőpontokat, mivel bebizonyosodott, hogy ha két évig el kellett napolni a büntetés emelését, akkor a két dolog összekapcsolása nem működött” – fogalmazott a miniszterelnök. Amikor pedig egy újságíró arra figyelmeztette, hogy amennyiben nem hoznak döntést gyorsan, úgy a büntetőpont értéke 2020. január elsejétől a minimálbérrel egyetemben megemelkedik, Orban közölte: „találunk megoldást”. Mint ismeretes, a hatályban levő jogszabályi előírás szerint a büntetőpont értéke a mindenkori minimálbér 10 százalékát teszi ki. 2017-ben és 2018-ban 145 lejben határozták meg a maximális értéket, azóta is ez a szint van érvényben.