Erőtlen oltáskampány a méhnyakrák megelőzéséért

Bíró Blanka 2019. november 30., 08:03

A felvilágosításra legalább akkora szükség van, mint az oltóanyagra – hangoztatják a szakemberek, akik szerint az egészségügyi minisztérium hiába kínál fel ingyenesen 2 millió, HPV-vírus elleni vakcinát, ha közben nem tájékoztatja megfelelőképpen a lakosságot.

A méhnyakrák halálos kimenetelű betegség is lehet, de oltással kivédhető Fotó: 123RF

Tizenegy év kihagyás után újrakezdi a HPV-vírus (humán papillomavírus) elleni ingyenes védőoltáskampányt az egészségügyi minisztérium. A méhnyakrák megelőzésére szolgáló vakcina iránt lanyha az érdeklődés, bár szakemberek szerint életmentő lehet. A szaktárca tájékoztató kampányt is ígér, ám egyelőre még ennek nyoma sincs annak ellenére, hogy – a lapunk által megszólaltatott orvos szerint – a felvilágosításra legalább akkora szükség van, mint az oltóanyagra.

A minisztérium közleményében arról tájékoztat, hogy véget ért a vakcinára meghirdetett közbeszerzési eljárás, és a beszállítóval 4 évre megkötött keretszerződés értelmében legtöbb 2,1 millió dózis vakcinára tart igényt a tárca, de a végső mennyiség a kereslettől függ.

Az oltást jövő év januárjában kezdik. Első körben azok a 11 és 14 év közötti lányok kapják meg a vakcinát, akiknek a szülei 2017-ben és 2018-ban már benyújtották az erre vonatkozó kérést háziorvosuknak.

Azok a kislányok is megkapják az oltást, akik időközben betöltötték a 14. életévüket, de a szüleik korábban igényelték az immunizálást.

Az egészségügyi minisztérium közleményében arra is kitér, hogy felvilágosító kampányba kezdenek, tudatosítva a lakosságban a HPV-vírus veszélyét, valamint az oltás hasznosságát, hiszen a méhnyakrák halálos kimenetelű betegség is lehet, de oltással kivédhető, szűréssel időben diagnosztizálva pedig gyógyítható. A szaktárca azt ígéri, az orvosokat és gyógyszerészeket is felkészítik arra, hogy tisztán és érthetően tájékoztassák a lakosságot, ugyanakkor

arra biztatják a szülőket, kérjenek információkat a háziorvosoktól az oltással kapcsolatban.

Kevés az igénylő

Háromszéken 2017-ben és 2018-ban mindössze 90 kislány szülei kérték a HPV elleni védőoltást, ami elenyészően kevés, hiszen egy évfolyamon átlag kétezer diák tanul, az ingyenes oltás pedig négy évfolyamra érvényes. Igyártó Gabriella, a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársa lapunknak elmondta, a nyáron újraértékelték a kéréseket, mert olyan is volt, aki az évek során meggondolta magát, vagy megvásárolta a vakcinát, így kilencven dózist igényeltek. Idén már nagyobb volt az érdeklődés, ám akik ebben az évben kérték az oltóanyagot, már csak a második körben kaphatják meg.

A szülők egy részét elbátortalanította, hogy évekig szünetelt a kampány, hiszen hiába kérték, nem volt oltóanyag.

Ám folyamatosan lehet jelentkezni a háziorvosnál, és igényelhető a vakcina – mondta Igyártó Gabriella. Az igazgatóságon összesítették a jelentkezők életkorát is, mert a 14 év alatti lányoknak csak két dózist kell kapniuk, míg a 14 év felettieknek már hármat. Egyelőre semmilyen hivatalos értesítést, módszertant nem kaptak az oltáskampánnyal kapcsolatban.

Tájékoztatásra van szükség

Szabó Soós Klára megerősítette, hogy érdektelenség tapasztalható. A Hargita megyei háziorvosok egyesületének elnöke felidézte, tizenegy évvel ezelőtt is meggondolatlanul, nem megfelelően előkészítve vágtak bele az oltáskampányba, amely éppen ezért kudarcot vallott. „Most is azzal kezdik, hogy megvásárolják az oltóanyagot, ám közben nem tesznek semmit azért, hogy megfelelően tájékoztassák az érintetteket. Az egészségügyi minisztérium ingyenesen közölhet közérdekű hirdetéseket a közmédiában, rövid, közérthető szórólapokra lenne szükség az orvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, lakossági fórumokat kellene szervezni, ahol a felvetődő kérdésekre válaszolnak” – sorolta az orvos. Hozzátette, figyelembe kell venni, hogy az emberekben kérdések fogalmazódnak meg; ha nem kapnak megfelelő válaszokat, „sündisznóállást” vesznek fel, úgy élik meg, hogy megvásároltak valamit, amit rájuk akarnak tukmálni, holott ez a védőoltás nagyon fontos.

Romániában a legmagasabb a méhnyakrák miatti elhalálozás aránya az Európai Unióban. Az év elején nyilvánosságra hozott adatok szerint tavaly világszerte 570 ezer nőnél diagnosztizáltak méhnyakrákot, és 311 ezer halálos áldozata volt a betegségnek.

Románia a második helyen áll az Európai Unióban a méhnyakrák előfordulása szempontjából Bulgária után, és az első helyen az elhalálozások számát illetően. Az országban a nők körében ez a második leggyakoribb halálos kimenetelű rákos megbetegedés a mellrák után. 2008-ban kudarccal végződött a HPV elleni oltáskampány: egymillió euró értékű oltóanyagnak járt le a szavatossága, és még a megsemmisítésért is fizetnie kellett a kormánynak.