Nincs menekvés: ismét négy év börtönt kapott a szervezett bűnözés elleni ügyészség volt vezetője

MTI 2019. november 27., 15:53

Újabb jogerős ítéletben ismét négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték bűnpártolásért Romániában Alina Bicát, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt főügyészét, miután márciusban egy alkotmánybírósági döntés miatt megsemmisített&e

Fotó: Agerpres

Tavaly Alina Bicának és több más hangzatos korrupciós ügy elítéltjének teremtett jogalapot az alkotmánybíróság a már kimondott jogerős ítéletek megkérdőjelezéséhez, amikor a bukaresti szociáldemokrata kormány panaszának helyt adva megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság éveken át szabálytalanul működtette öttagú bírói tanácsait.

Bica – más elítéltekhez hasonlóan – az ügyében eljáró öttagú bírói tanács összetétele ellen emelt kifogással elérte, hogy újratárgyalják ügyének fellebbviteli szakaszát, amelynek végén most ugyanazt az ítéletet hozta a legfelsőbb bíróság, mint első alkalommal.

A rendkívüli perújítás azonban lehetőséget teremtett az egykori főügyésznek arra, hogy ismét elmeneküljön a büntetés-végrehajtás elől.

Már első alkalommal is Costa Ricán próbált politikai menedékjogot szerezni, a perújítási „mentőöv” pedig akkor érkezett, amikor a román hatóságok kiadatási kérelme alapján Bicát már őrizetbe vették Costa Ricán.

A volt főügyészt – aki ellen több másik büntető eljárás is folyamatban van – akkor szabadon engedték, de nem tért vissza Romániába, úgyhogy továbbra is kétséges: sikerül-e érvényt szerezni az őt elmarasztaló ítéletnek. A román média úgy tudja: Bica most Spanyolországban tartózkodik.

Az októberben menesztett román szociáldemokrata kormány azzal indokolta a legfelsőbb bíróság elleni alkotmányossági óvásait, hogy az igazságszolgáltatás szerinte titkosszolgálati befolyás alatt áll, visszaéléseket követ el, és a korrupcióellenes harc ürügyén valójában politikai tisztogatást végez. A jobboldali államfő szerint viszont a Szociáldemokrata Párt korrupt politikusai – többek között az időközben bebörtönzött volt elnöke, Liviu Dragnea – megmentése érdekében próbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást.