A népi táplálkozás egyik különlegessége: puliszkázzunk pityókával!

Molnár Melinda 2019. november 27., 13:02

Ha két alapélelmiszert kellene kiemelnünk, ami fenntartott, megtartott vidékünkön is pár száz éve, a dobogó első fokain minden bizonnyal a krumpli és a törökbúza osztozna.

A nyers pityókát belereszeljük a nagy lyukú reszelővel az enyhén sózott főzővízbe Fotó: András Tamás

Nagyanyáink konyhájának feltérképezése során főztünk már puliszkalisztet tejben, készítettünk bálmost forralt tejszínben, lazítottuk a pépes puliszkaállagot túróval, zsendicével. Paníroztunk sós málét pirított kenyérmorzsában. Hosszan sorolhatnánk a készítési módokat, amelyekkel eleink változatosabbá tették az aranyló étket.

A Homoród–Küküllő LEADER Egyesület jóvoltából egy különlegességgel folytatjuk gasztrotörténeti örökségünket bemutató sorozatunkat.

A régi ételek nyomában című gyűjteményük tartalmazza a kápolnásfalvi pityókás puliszkát,

amelyet a Melinda vendégház kínálatában fedeztek fel előbb az egyesület munkatársai, majd a lövétei Tájház udvarán tartott őszi rendezvényükön a vendégház kínálatából kóstoltunk meg.

A félig megpuhult pityókához keverjük a kukoricadarát, majd együtt főzzük készre Fotó: András Tamás

Juhászeledel – étlapon

Az adatközlő, Szász József elmondása szerint fiatalként gyakran készített pityókás puliszkát. Juhászatban dolgozott, és az esztenán mindennapi eledel napjainkban is a puliszka. Kápolnásfaluban régebben minden háznál gyakori étel volt, ma már kevésbé főzik.

Térségünk más településein is készítik a puliszkát, de pityókával csak Kápolnásfaluban.

A helyi népi táplálkozásban őshonos ételféleség megtalálta helyét az étlapon is.

Érdemes kipróbálni!

A receptet Lázár László egyesületi elnöknek és a kiadvány szövegezőjének, Török Imrének köszönjük. Próbálják ki, és tapasztalják meg,

ennek a köretnek vagy főételnek jobbak a biokémiai tulajdonságai, mint a hagyományos, megszokott puliszkának.

Azok is bátran fogyaszthatják, akiknek a puliszkaételek általában gyomorégést okoznak. Gluténérzékenység esetén is megengedett táplálék. Eme puliszkavariáció beilleszthető a diétás étrendbe is.

Bárány- vagy más tokányfélével tálaljuk Fotó: András Tamás

Pityókás puliszka

Hozzávalók: három közepes pityóka (krumpli), 20 dkg kukoricadara (puliszkaliszt), ízlés szerint só.
Elkészítése: Körülbelül 1,2 liter vízbe belereszeljük (nagy lyukú reszelővel) a megmosott, meghámozott pityókát, és elkezdjük főzni. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a kukoricadarát, egyenletesen elkeverjük, és tovább főzzük. Ha egészen megfőtt a pityóka, tovább sűrítjük kukoricadarával, és addig főzzük, amíg az állaga megfelelő keménységű lesz. Olyan, hogy lehessen kiborítani az üstből. Cérnával szeleteljük.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot november 27-én.