Lecserélik a kormányhivatalok vezetőit, női prefektusa lehet Maros megyének

Pataky István 2019. november 27., 11:53

Több név is szárnyra kapott annak kapcsán, hogy a prefektusok és alprefektusok leváltása esetén kik lehetnek a hónap elején hivatalba lépett liberális kormány területi képviselői a magyarlakta megyékben. Maros megyének női prefektusa lehet, Hargitában önjelölt jelentkezett.

Mara Togănel lehet Mircea Dușa utódja Maros megyében Fotó: Facebook/Mara Togănel

Miután Ludovic Orban miniszterelnök több alkalommal is nyilvánvalóvá tette, hogy a kormányváltás egyben a prefektusok cseréjét is jelenti, a kérdés immár csak az, mikor és kik lépnek a kabinetet jelenleg megyei szinten képviselő közhivatalnokok helyébe. Magyar szempontból mindig különösen fontos, kinek jut a prefektusi tisztség Maros, Hargita, valamint Kovászna megyében.

A román nyelvű marosvásárhelyi média szinte tényként kezeli, hogy Mara Togănel lesz Mircea Dușa utódja Maros megyében.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei tanácsosa az utóbbi hat évben fontos szerepet játszott az alakulatban, jól kommunikál, széles kapcsolati hálóval rendelkezik és hatékony szervezőként ismert. Felmenői is Maros megye adminisztrációjához kapcsolódtak. Rossz nyelvek szerint korábban gyengéd szálak fűzték Ciprian Dobre volt PNL-s tanácselnökhöz.

Fotó: Haáz Vince

Hargita megyében Ion Marcel Vela belügyminiszter nemrég menesztette tisztségéből Jean-Adrian Andrei prefektust a parajdi medvegázolást követő helyzet helytelen kezelése miatt. Utódként egy önjelölt már van, ugyanis

Ion Proca liberális megyei tanácsos azt híreszteli magáról, hogy ő a prefektusi poszt várományosa.

Viszont esetében gondot jelenthet a közhivatalnoki státus hiánya.

Lapunk úgy értesült, hogy ez esetben egy kétfordulós csere is elképzelhető, azaz ideiglenes megbízást kap a jelenlegi alprefektus, Petres Sándor, majd a megfelelő vizsgák letétele után lép végleges pozícióba a kiválasztott jelölt.

Kovászna megyében Sebastian Cucu prefektus utódjáról még semmilyen konkrét információ nincs.

Értesüléseink szerint a magyarellenes vonalat képviselő Népi Mozgalom Pártja (PMP) magáénak szeretné ezt a tisztséget, és ennek érdekében lobbizik a kormánynál, de emlegetik Cosmin Boricean PNL-es megyei tanácsost is.

Ludovic Orban miniszterelnök pénteken közölte, hogy a kormány valamennyi prefektust és prefektushelyettest le fog váltani tisztségéből. „Le fogjuk váltani őket, de nem akartuk korábban, hogy ne mondják, akadályoztatni akarjuk az elnökválasztási folyamatot; ők készítették elő a választásokat, hagytuk, hogy teljesítsék kötelezettségeiket. (...) A prefektus azonban a kormány megbízottja a megyében, és minden kabinetnek jogában áll kiválasztani képviselőit” – fejtette ki a liberális alakulat elnöki tisztségét is betöltő Orban.