Johannis szerint több pénz kell a hírszerző szolgálatoknak, különben működésképtelenné válnak

Krónika 2019. november 26., 17:44

A költségvetés-kiigazításkor pénzt kell elkülöníteni a hírszerző szolgálatok számára, ellenkező esetben nem fognak tudni működni az év végéig – jelentette ki Klaus Johanis államfő kedden a Cotroceni-palotában.

Fotó: Presidency.ro

Arra az újságírói kérdésre, hogy a költségvetés-kiigazításkor a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) büdzséjét is tervezik-e kiegészíteni, Johannis azt felelte, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) szerdai ülésén erről is tárgyalni fognak.

Az elnök hozzátette, nincs szó nagy összegekről, de a költségvetés-kiegészítésre szükség van, mert egyébként nem tudnák fedezni év végéig a személyzeti kiadásokat.

Mint arról beszámoltunk, a Ludovic Orban vezette kormány idén a hazai össztermékhez (GDP) mérten a korábbinál nagyobb, 4,3 százalékos államháztartási hiányra számít. A pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett idei második költségvetés-kiigazítási tervezet szerint a deficit az év végén várhatóan eléri a GDP 4,3 százalékát, miután az októberben megbuktatott szociáldemokrata kormány eredetileg 2,76 százalékos hiányt tervezett be. A novemberben hivatalába lépett liberális kisebbségi kormány szerint a költségvetés-kiigazításra azért van szükség, mert egyes állami intézmények működtetésére nem volt elég pénz kiutalva.

A jelenlegi költségvetéshez képest az államháztartás bevételei 18,36 milliárd lejjel lesznek kisebbek, a kiadások pedig 2,09 milliárd lejjel csökkennek. A tervezet szerint a liberális kormány csak 4 százalékos gazdasági növekedésre számít, miután az előző kabinet 5,5 százalékos GDP-bővülésre építette a büdzsét. A tervezet szerint – amelyet várhatóan a következő napokban fogad el a kormány – kevesebb pénzből kell gazdálkodnia az oktatási, a közlekedési és a belügyminisztériumnak.