Ismét lemázolt helységnévtáblát tisztítottak a váradi RMDSZ-vezetők

Krónika 2019. november 26., 15:09

Megtisztították kedden azt a nagyváradi helységnévtáblát, amelyet ismeretlen tettesek festettek le ismét a partiumi város Fugyivásárhely felőli bejáratánál.

Fotó: Facebook/Nagyváradi RMDSZ

A nagyváradi RMDSZ tájékoztatása szerint a hétfőre virradóra lemázolt táblát a helyi szervezet ügyvezető elnöke és alelnöke, Szabó József és Pető Dalma tisztította meg.

Már azt hittük, ez az év eltelik táblafestés nélkül. Tavaly kétszer is megtakarítottuk ezt a helységnévtáblát, miután ismeretlenek lefestették. Idén ez első alkalom”

– közölte Pető Dalma.

Fotó: Facebook/Nagyváradi RMDSZ

Az ügyvezető alelnök és felettese festékoldó szerrel, szivaccsal, törlőkendővel felszerelkezve érkezett a Kolozsvári úti táblához. Tavaly szerzett gyakorlatuknak köszönhetően a táblára frissen ráfújt narancssárga festéket rövid idő alatt letakarították.

Fotó: Facebook/Nagyváradi RMDSZ

„Mi elmondtuk: ha százszor lefestik, az RMDSZ százegyedszer is megtakarítja a táblát. Ugyanakkor szomorú, hogy még mindig vannak, akik így vezetik le a feszültséget vagy éppen így akarnak bosszút állni valamiért. Ezeknek az embereknek azt üzenjük, mi kitartóbbak vagyunk” – fogalmazott Szabó József ügyvezető elnök az RMDSZ tájékoztatása szerint.

Mint ismeretes,

a helységnévtáblák megrongálása a magyarellenesség egyik „népszerű” megnyilvánulása Erdélyben, manapság is gyakran hallani hasonló esetekről.

A legutóbbi kirívó eset Máramarosszigeten történt: október 8-án tették ki az alig tízszázalékos magyar lakossággal rendelkező város bejáratánál a kétnyelvű – román és magyar feliratú – táblákat, azonban másnap reggelre a magyar felirat már csak nyomokban volt látható, valaki szándékosan lekaparta. Mint kiderült, a betűk öntapadósak voltak. Béres István László területi RMDSZ-elnök akkor a Krónikának elmondta, a hat tábla mindegyikéről csak a magyar településnévnek „veszett nyoma”.

{K1}

A történtek hallatán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett a máramarosszigeti bíróság ügyészségén. „Mint minden hasonló esetben, most is megtettünk minden lehetséges jogi lépést, hogy az elkövető kézre kerüljön. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat minden olyan esetben feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, ha a nyelvi jogok sérülnek, vagy ha az adott önkormányzat által jóváhagyott kétnyelvű táblák feliratait megrongálják” – közölte a máramarosszigeti eset kapcsán Benkő Erika, a szolgálat igazgatója.