Erdélyi körúton a Valan: Balánbányán, hazai színészek szereplésével forgatott magyar filmet mutatnak be

Kiss Judit 2019. november 26., 10:41

Balánbányán, több erdélyi színész részvételével forgatott lélektani krimi Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című első mozifilmje, a magyar alkotást keddtől több hazai településen is láthatja a közönség. A vetítéseket követően közönségtalálkozókat tartanak a stáb tagjaival.

Pál Emőke erdélyi színésznő és a főszerepet játszó Krisztik Csaba a Valan című lélektani krimiben Fotó: Kántor László

A magyarországi bemutató után egy héttel Erdélyben is bemutatják a Balánbányán, több erdélyi színész részvételével forgatott lélektani krimit, Bagota Béla Valan című első mozifilmjét keddtől kezdődően. A vetítések után több helyszínen közönségtalálkozót tartanak.

A feszült és szívszorító lélektani krimi fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között.

A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Péter szerepében Krisztik Csaba egy karizmatikus, komoly kvalitásokkal bíró színész, aki annak ellenére, hogy filmvászonra termett, eddig még nem jutott főszerephez magyar filmben. A filmben további főbb szerepet játszik Nyakó Júlia és az erdélyi magyar színjátszás jeles képviselői: Hatházi András, Pál Emőke, Tollas Gábor, Mátray László.

Az erdélyi gálavetítéseken jelen lesz Bagota Béla rendező, Kántor László producer, a főszerepet alakító Krisztik Csaba, illetve a szereposztás és a stáb több tagja. Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), majd számos nagyszabású magyar és nemzetközi produkcióban dolgozott. Első mozifilmje, a Valan - Az angyalok völgye a filmalap 292 millió forintos gyártási támogatásával készült a Mátrix Film produkciójában Kántor László producer vezetésével.

Ma Magyarországon gyermekek ezreit adják el prostituáltnak. Közös érdekünk, hogy felszámoljuk a mélyszegénység okozta kétségbeesést és kilátástalanságot a családokban, és hogy gyermekeink szeretetben éljenek. Célunk az, hogy a magyar társadalom felelősségtudatával és tettrekészségével hozzájáruljon ahhoz, hogy minden ember szabadon és méltósággal élhessen.”

– hívják fel a figyelmet a film ismertetőjében.

Kolozsváron szerdán 20 órakor a Győzelem moziban, Marosvásárhelyen november 28-án 20 órától a Művész moziban, Csíkszeredában november 29-én, Kézdivásárhelyen november 30-án, Sepsiszentgyörgyön szintén november 30-án láthatja a közönség. Amint a Filmtetten olvasható, a csíkszeredai díszbemutatóra már elfogytak a jegyek, de december 6-án megismétlik a filmet.

A Valant november 27-én 19 órától Székelyudvarhelyen is vetítik, 29-étől Marosvásárhelyen, Brassóban és Besztercén is vetítik a mozik, decembertől Szatmárnémetiben, januártól pedig Bukarestben is.