Patthelyzetben a panelházak hőszigetelése, nem akad kivitelező a munkálatokra

Bálint Eszter 2019. december 01., 08:57

Kivitelezők hiánya akadályozza a panelházak hőszigetelését: ugyan Nagyváradon, Kolozsváron és Csíkszeredában is több ízben kiírták a vonatkozó közbeszerzési eljárásokat, a munkálatok alig töredékére jelentkezett építőipari vállalat, így patthelyzetbe került a program.

Szerencsés kivétel. A legtöbb hőszigetelési pályázatra nem jelentkezik kivitelező Fotó: Gecse Noémi

Hiába vár panelháza hőszigetelésére nagyon sok erdélyi és partiumi lakos, hiába van pénz és akarat, ha nem jelentkeznek kivitelezők a munkálatokra kiírt pályázatokra. Az építőipari vállalkozások érdektelensége miatt alakult ki patthelyzet többek között Nagyváradon, Csíkszeredában és Kolozsváron is. A partiumi megyeszékhelyen például a 120 pályázó panelház közül 47 esetben rendelkezésre áll összesen mintegy 5 millió euró értékben európai uniós finanszírozás, ám mindössze egy panelház hőszigetelésére jelentkezett kivitelező.

Mint Mircea Mălan alpolgármester felhívta a figyelmet, minden dokumentumot elfogadtak, megvan a finanszírozás, a lakosok vállalták, hogy biztosítják a 25 százalékos önrészt, de az önkormányzat elakadt a liciteknél.

Míg az előző években egy társasház hőszigetelésére akár öt ajánlat is érkezett, most nem jön senki”

– idézi az elöljárót az Ebihoreanul.ro hírportál, jelezve, olyan versenytárgyalások is vannak, amelyeket már több ízben meghirdettek, de csak nem jelentkezett senki. „Aktualizáltuk az árakat, növelve a város által biztosított és a lakók által fizetett összeget, ám így sem jön senki” – panaszolta Mălan.

A helyzetet tovább rontja, hogy amennyiben nem sikerül felhasználni az uniós finanszírozást, a pénz elvész.

Váradnak két éve van az összegek elköltésére, a munkálatok pedig legtöbb 2023-ig húzódnak el. Eközben a városban a kommunizmus éveiben épült több mint 2000 panelház közül alig 85-öt hőszigeteltek mostanáig.

Kolozsváron sincs ez másként

Kolozsváron is nehezen megy a panelházak hőszigetelése – közölte a Krónika érdeklődésére a polgármesteri hivatal, jelezve egyúttal, hogy a munkálatok Kolozsváron egy országos program és egy másik, EU-s projekt keretében valósulnak meg. „Nincsenek jelentkezők, nem sok cég pályázik az önkormányzat kiírására, mert összetett feladatról van szó: minden lakásban nyílászárót kell cserélni, így minden lakóval, családdal érintkezni kell, ami megnehezíti, lassítja a munkát. A cégeknek kifizetendő összeg is alacsony, így ezért sem vonzó ez a kiírás számukra, inkább nagyobb lélegzetű munkákra vállalkoznak, amelyek több pénzzel és kevesebb bosszúsággal járnak számukra” – áll a lapunk kérdésére elküldött válaszban. Példaként pedig az egyik, az országos projekthez tartozó panelház-szigetelési szerződést említik, amely 18 ingatlanra vonatkozik, ám ezek közül mindössze három hőszigetelésére sikerült céget találni. A késések pedig jelentősek,

jellemzően nem sikerül a cégeknek a szerződésben szereplő határidőre befejezni a munkálatokat, mert sokkal több panelházat vállalnak el, mint ahány csapattal rendelkeznek

– tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

Tucatnyiból egy Csíkszeredában is

Hasonló a helyzet a Székelyföldön: a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség tavaly tizenkét csíkszeredai panelház külső hőszigetelésére nyújtott pályázati támogatást a Regionális Operatív Program biztosította pénzalapokból. A kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárásokat kiírták, de

mindeddig csak egy szerződést írtak alá, három ingatlan külső felújítására, amely részben el is készült.

A további kilenc panelházat két csoportra osztva írták ki a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást, de két sikertelen kísérlet után kiderült, hogy a 8,2, illetve 6 millió lejre becsült munkálatokra így nehéz kivitelezőt találni. Ezért kisebb tételekre választották szét a beruházásokat, csoportonként két, illetve három lakóépület külső felújítására kerestek vállalkozókat. A legutóbbi licit során öt toronyházra árajánlatot nyújtottak be, ennek kiértékelése folyamatban van. Másik két társasház hőszigetelésére is érkezett ajánlat korábban, de hiányosságok miatt el kellett utasítani, ezért most megismétlik a kiírást. Ugyanakkor

két panelház külső felújítására továbbra sem akadt jelentkező,

a legutóbbi közbeszerzés során egy érdeklődő jelezte, hogy a munkálatok becsült értéke túl alacsony, ezért várhatóan költségnövelésre lesz szükség – tudtuk meg.

További tíz olyan panelház, illetve lépcsőház esetében is készülnek hőszigetelésre, amelyek számára a több éve alig működő ilyen célú kormányprogram biztosít 50 százalékos finanszírozást. Korábbi támogatásokkal részben, általában félig szigetelt lakóépületekről van szó, amelyek nem feleltek meg az európai uniós támogatású hőszigetelési program feltételeinek. A finanszírozási szerződések aláírása után most a korábbi műszaki tervek naprakésszé tétele van folyamatban, ezt követően kiírják a kivitelezéshez szükséges licitet – így jövőben több helyszínen kezdhetnek dolgozni. A Regionális Operatív Program biztosította támogatásért további 23 panelház hőszigetelésére kész dokumentációkkal pályázna a polgármesteri hivatal, ám egyelőre a pályázati kiírást várják.