Az új tanügyminiszter már nem „száműzné” szakiskolába a gyengébben tanuló nyolcadikosokat

Krónika 2019. november 22., 14:06

Azok a gyerekek is folytathassák tanulmányaikat líceumban, akiknek a képességvizsga után kiszámított átlaga nem éri el az ötöst – ilyen értelemben módosítaná a középiskolai bejutásra vonatkozó módszertant a tanügyminiszter által pénteken közvitára bocsátott tervezet.

Monica Anisie tanügyminiszter Fotó: G4Media.ro

Egy jelenleg hatályos, szeptemberben kibocsátott minisztériumi rendelet szerint a 2020-2021-es tanévtől kezdődően a gimnáziumokba történő számítógépes elosztásban csak azok a tanulók vehetnek részt, akik letették a képességvizsgát és bejutási általánosuk eléri legalább az ötöst.

Monica Anisie, a Ludovic Orban vezette kabinet oktatási minisztere már a parlamenti meghallgatásán jelezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányprogramja szerint vissza kell térni a Daniel Breaz volt tanügyminiszter rendelete előtti állapothoz.

Az új tárcavezető úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy a tanulók „szeretettel válasszák a szakoktatást”, mert tudatában vannak annak, hogy ott olyan képzést kaphatnak, amire jövőt építhetnek, ne pedig „úgy menjenek oda, mintha büntetőszázadba mennének”.

Mint ismeretes, szeptember 5-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2019/4948-as számú minisztériumi rendelet, melynek érelmében a 2020–2021-es tanévtől kezdődően csak azok a diákok kerülhetnek líceumi (elméleti, hivatásos profilú, technikai) osztályba, akiknek a bejutási átlaga eléri az 5-öst, a többiek pedig kizárólag szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. A rendelettel kapcsolatos vélemények megoszlanak, egyesek szerint lehetett számítani egy ilyen változtatásra, és azon diákok számára, akik elméleti osztályban szeretnének tanulni, nem kellene gondot okozzon az 5-ös átlag elérése.

Mások ellenben attól tartanak, hogy emiatt – főleg szórványtelepüléseken – magyar osztályok indulása kerülhet veszélybe. Illetve a szakoktatás fejlesztésére és kiterjesztésére sem megfelelő megoldás ez az intézkedés, ugyanis nem az a cél, hogy a „gyengébb tanulók” kerüljenek szakiskolába, hanem azok, aki valóban érdeklődnek egy-egy szakma iránt.